Şeful Postului de Poliţie Moldoviţa, reţinut pentru abuz în serviciu şi afaceri ilegale

Şeful Postului de Poliţie Moldoviţa, agentul de poliţie Vasile Solcan-Niga, a fost reţinut de procurorii suceveni, alături de alte două persoane, după ce miercuri au avut loc percheziţii în 13 locaţii, inclusiv la sediul Postului de Poliţie Moldoviţa, privind afaceri ilegale cu lemn.

978 afișări
Imaginea articolului Şeful Postului de Poliţie Moldoviţa, reţinut pentru abuz în serviciu şi afaceri ilegale

Şeful Postului de Poliţie Moldoviţa, reţinut pentru abuz în serviciu şi afaceri ilegale

Potrivit Parchetului Tribunalului Suceava, echipe coordonate de un procuror de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava au făcut, miercuri, percheziţii în 13 locaţii, printre care sediul Postului de Poliţie Moldoviţa, la domiciliile unor persoane fizice şi la sediile unor persoane juridice, iar apoi la sediul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava au fost aduse la audieri opt persoane, între care cinci suspecţi, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Procurorii au dispus după audieri punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de agentul de poliţie Vasile Solcan-Niga, şeful Postului de Poliţie Moldoviţa, pentru şase infracţiuni de abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite, pentru efectuare de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, atribuţia sau însărcinarea pe care o îndeplineşte o persoană, în formă continuată, pentru infracţiunea de divulgare a informaţiilor secrete de serviciu sau nepublice şi pentru infracţiunea de încredinţare a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere pentru conducerea pe drumurile publice unei persoane care nu posedă permis de conducere, în formă continuată.

Joi, agentul de poliţie a fost reţinut pentru 24 ore, alături de suspecţii Luiza Maria Tcaci şi Liviu Ilie Ruscan pentru complicitate la abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite şi pentru complicitate la efectuare de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, atribuţia sau însărcinarea pe care o îndeplineşte o persoană.

Procurorii au dispus cercetarea sub controlul judiciar faţă de Vasile Ionuţ Craiuţ pentru complicitate la abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite, precum şi pentru conducerea unui vehicul fără permis de conducere, în formă continuată, iar Florentin Andrei Saghin este cercetat în stare de libertate pentru instigare la abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite.

În urma cercetărilor s-a stabilit că, în 5 noiembrie, Liviu Ilie Ruscan a încărcat material lemnos într-un camion, de la locuinţa lui Luiza Maria Tcaci şi l-a transportat la banzicul pe care îl deţine poliţistul Vasile Solcan Niga. Şeful de post, aflat în timpul serviciului, fapt cunoscut de Tcaci şi Ruscan, a coordonat transportul, a sprijinit şi protejat activitatea ilicită, facilitând obţinerea unor foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, susţin procurorii.

Anchetatorii adaugă că, în noaptea de 9 spre 10 noiembrie, Ruscan a încărcat material lemnos de la gaterul din comuna Frumosu, localitatea Dragoşa, deţinut de agentul de poliţie Solcan-Niga şi l-a transportat la o societate comercială din comuna Vama. Şi în acest caz, poliţistul, aflat în timpul serviciului, a coordonat transportul pentru care nu existau documente de provenienţă sau aviz de însoţire a mărfii.

Ulterior, în seara de 26 noiembrie, poliţistul, aflat în timpul serviciului, a asigurat traseul pentru Florentin Andrei Saghin, care cunoştea acest aspect şi care transporta material lemnos pe un traseu rutier pentru care nu avea documente de însoţire.

În aceeaşi seară, Luiza Maria Tcaci a încărcat material lemnos pentru care nu existau documente de provenienţă, iar în timpul acţiunii de încărcare a materialului lemnos şi de transport a acestuia pe drumurile publice fără avize de însoţire, Tcaci a ţinut legătura cu poliţistul Solcan Niga pe care l-a informat cu privire la locaţia şi activităţile pe care le efectuează, lucrătorul de poliţie aflându-se în exercitarea atribuţiilor de serviciu, iar acesta şi-a încălcat atribuţiile de serviciu, evitând efectuarea de controale în zona indicată pentru depistarea unor fapte de asemenea natură.

De asemenea, poliţistul este bănuit că aştiut despre alte transporturi de lemn, despre vînzări, însă nu a dispus nicio măsură.

Totodată, potrivit procurorilor, poliţistul a încurajat un bărbat să conducă o maşină, deşi ştia că nu are permis.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici