Şeful unui magazin din Arad acuză că i s-a cerut să pună în vânzare carne stricată, spălată cu detergent. Ce spune conducerea lanţului de magazine

Şeful suspendat al unui magazin Profi din centrul municipiului Arad acuză conducerea magazinelor că l-ar fi obligat să vândă carne expirată pe care să o spele cu detergent şi oţet, conducerea lanţului de magazine negând acuzaţiile "absolut şi foarte ferm", transmite corespondentul MEDIAFAX.

3190 afișări
Imaginea articolului Şeful unui magazin din Arad acuză că i s-a cerut să pună în vânzare carne stricată, spălată cu detergent. Ce spune conducerea lanţului de magazine

Şeful unui magazin din Arad acuză că i s-a cerut să pună în vânzare carne stricată, spălată cu detergent. Ce spune conducerea lanţului de magazine (Imagine: Octav Ganea/ Arhiva Mediafax Foto)

Poliţia judeţului Arad, Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Arad, Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Arad şi Inspectoratul Teritorial de Muncă Arad fac cercetări după ce şeful suspendat al magazinului, Ciprian Gabor, a depus plângere la autorităţi. În demersul său, acesta este susţinut de alţi 10 angajaţi, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Şeful meu direct mi-a cerut mie personal să accept să respect anumite abateri de la normele pe care ni le impune legea în România. (...) Mi-a spus că trebuie să scădem pierderile pe magazine şi asta înseamnă că << tu, care eşti foarte corect, ar trebui să faci cum deja am vorbit cu colegii tăi şefi de magazine, să reduci pierderile inclusiv pe carne şi produse proaspete>>. I-am spus că pot reduce pierderile prin reducerea comenzilor la produsele care nu vând bine. Mi-a spus că nu, ci că dacă carnea expiră să o mai las în tavă 2-3 zile şi dacă vine carne proaspătă, << o pui în spate, dupa aia schimbi pungile>>. I-am spus că nu pot să accept aşa ceva", a declarat, pentru MEDIAfAX, Ciprian Gabor.

Ciprian Gabor susţine că i-a cerut atunci şefului său să plece că va chema poliţia.

"A doua zi a venit în magazin şi a stat de vorbă cu una dintre angajatele de la mezeluri şi i-a spus să nu mai asculte de mine, ci să-l sune pe el pentru orice. I-a cerut să mai lase carnea care expiră câteva zile, până o vinde. I-a spus că are o metodă foarte bună de a face asta, cum fac şi alţii, să folosească un pic de Cif pe care să-l ia din magazin şi cu puţin oţet cu care să ia mirosul cărnii. Angajata a venit şi mi-a spus. (...) A instigat angajaţii la punerea în vânzare a produselor expirate, carne proaspătă, salam, şuncă ş.a.m.d., le sfătuia pe vânzătoare să scoată produsele din pungile de termen, dacă avea termen, le spunea să scoată produsul din pungă să-l lase aşa şi, dacă vine un control, să arunce", a mai precizat Ciprian Gabor.

În plus, din vara anului trecut, Ciprian Gabor susţine că a acumulat peste 1.500 de ore suplimentare, pentru care nu a fost plătit şi că ar trebui să primească peste 15.000 lei.

Conducerea lanţului de magazine Profi neagă acuzaţiile aduse.

"Magazinele noastre, conducerea, am primit o serie întreagă de reclamaţii din partea angajaţilor magazinului la adresa şefului lor, care spuneau că acesta nu respectă procedurile noastre. Am declanşat o cercetare internă şi a reieşit că acele reclamaţii erau fondate, motiv pentru am decis suspendarea lui. În momentul în care a aflat de suspendare, a început cu o serie întreagă de acţiuni pe care le vedeţi şi pe care le puteţi judeca şi singuri în ce măsură sunt justificate şi normale, într-un mediu normal de lucru. Pentru noi, siguranţa alimentară şi respectarea legislaţiei sunt elemente esenţiale de la care nu abdicăm, iar în momentul în care cineva le încalcă, decizia noastră este fermă şi clară şi anume încetarea relaţiilor de muncă", a declarat, pentru MEDIAFAX, directorul de comunicare al Profi, Gabriel Pâslaru.

Acesta a negat "absolut şi ferm" acuzaţia potrivit căreia angajaţilor li s-ar fi cerut să comercializeze produse expirate.

"Nu numai că nu este susţinută această acuzaţie, dar să presupunem că cineva ar fi exercitat o asemenea presiune, în interiorul magazinelor există un sistem foarte clar prin care se poate adresa superiorilor celui care, să zicem că ar fi exercitat o astfel de presiune pentru a se lua măsuri. Noi suntem un lanţ de aproape 400 de magazine cu circa 9.500 de angajaţi, cum vă imaginaţi că ne-am putea permite să facem presiuni care să fie contrare sănătăţii populaţiei şi a angajaţilor", a mai precizat Gabriel Pâslaru.

În ceea ce priveşte orele suplimentare muncite şi neplătite, Gabriel Pâslaru a declarat că Gabor trebuia să raporteze acele ore şi că acesta, odată înregistrate, se plătesc. Directorul de comunicare al Profi a mai precizat că departmentul juridic al companiei întreprinde paşii necesari pentru a-l da în judecată pe reclamant.

Mai multe instituţii la care arădeanul a depus reclamaţii au început deja cercetări în acest caz.

"A fost depusă o sesizare cu privire la faptul că persoane din conducerea unităţii respective ar comercializa produse expirate şi ar promova astfel de produse", a declarat, pentru MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Arad, Lorena Pârvulescu, care a mai precizat că se fac verificări pentru a vedea dacă se confirmă aceste lucruri.

Şi conducerea magazinului a depus plângere la poliţie, acuzându-l pe bărbat că ar fi făcut scandal în faţa magazinului şi ar fi folosit însemnele unităţii cu toate că era suspendat.

"Separat, conducerea unităţii a făcut o plângere pentru tulburarea ordinii şi liniştii publice", a mai declarat Lorena Pârvulescu.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici