Şefului clinicii Sabyc, pus în libertate pe cauţiune

Tribunalul Bucureşti a decis, miercuri, punerea în libertate pe cauţiune a şefului clinicii Sabyc, Harry Mironescu, în vârstă de 70 de ani, după ce acesta a plătit garanţia de 10.000 lei.

28 afișări
Imaginea articolului Şefului clinicii Sabyc, pus în libertate pe cauţiune

Şefului clinicii Sabyc, pus în libertate pe cauţiune

Decizia Tribunalului poate fi contestată la Curtea de Apel Bucureşti.

Familia lui Harry Mironescu a adus instanţei dovada că a plătit o cauţiune de 10.000 de lei, avocatul acestuia afirmând că îndeplineşte condiţiile pentru a putea fi judecat în libertate.

Avocatul Ion Cazacu a susţinut că Harry Mironescu nu şi-ar mai putea continua activitatea, având în vedere că aparatura şi clinica au fost sigilate de procurori, iar personalul medical este concediat.

Apărătorul a mai spus că legislaţia în domeniul fertilizării în vitro este imperfectă şi că Harry Mironescu s-a dedicat acestei activităţi, întrucât a avut o dramă personală, acesta neputând avea copii pe cale naturală.

La rândul său, cel de-al doilea avocat al acuzatului, Viorel Spânu, a arătat că Harry Mironescu are probleme medicale cardiace şi că acesta a înţeles interdicţiile impuse de o eliberare pe cauţiune.

Harry Mironescu a spus, în faţa instanţei, că are aproape 70 de ani şi că o lună în arest la această vârstă este ca un an şi s-a plâns de condiţiile de detenţie foarte grele, afirmând că se fumează în celulă, zi şi noapte. El a mai spus că nu are nimic de ascuns şi că nu este în avantajul anchetei ca starea sa de sănătate să se înrăutăţească.

"DIICOT mi-a distrus familia. Copilul meu, înfiat în urmă cu 27 de ani, este şi el în arest", a spus Mironescu.

Tribunalul Bucureşti urmează să decidă dacă va fi cercetat în continuare în libertate sau în arest.

De asemenea, aceeaşi instanţă va lua în discuţie, în 25 august, cererile de ridicare a interdicţiei în cazul medicilor israelieni Genia Ziskint şi Lezit Natan.

Yair Mironescu este în arest preventiv din 20 iulie, alături de tatăl său, Harry Mironescu, şi de Cecilia Borza, în dosarul de trafic de ovule instrumentat de procurorii DIICOT. Cei trei sunt acuzaţi de constituire a unui grup infracţional organizat şi de organizarea traficului de celule de origine umană în scopul obţinerii unui folos material.

Alţi doi medici israelieni - Nathan Levitt şi Genya Ziskind - sunt cercetaţi în libertate în acest dosar, însă au interdicţia de a părăsi România.

Centrul Medical Sabyc a fost acreditat din 15 iulie 2009, pentru activitatea de bancă şi utilizator de celule reproductive, după ce timp de doi ani a depus 14 cereri în acest sens, respinse de către Agenţia Naţională de Transplant.

Patru zile mai târziu, în noaptea de 19 spre 20 iulie, procurorii DIICOT au făcut percheziţii la clinica Sabyc şi au audiat mai multe persoane, în cazul unei anchete privind traficul de ovule.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici