Şeitan: Discutăm de reducerea salariilor cu 25% pentru toţi, nu va fi o diseminare în sus sau în jos

Ministrul Muncii, Mihai Şeitan, a declarat, marţi, că Executivul discută deocamdată ca reducerile salariale să fie 25% pentru toată lumea şi că nu se pune problema unei "diseminări în sus sau în jos", dar că s-ar putea renunţa la măsurile care afectează copiii sau persoanele cu handicap.

54 afișări
Imaginea articolului Şeitan: Discutăm de reducerea salariilor cu 25% pentru toţi, nu va fi o diseminare în sus sau în jos

Şeitan: Discutăm de reducerea salariilor cu 25% pentru toţi, nu va fi o diseminare în sus sau în jos (Imagine: Gabriel Petrescu/Mediafax Foto)

Întrebat, la finalul discuţiilor de la Ministerul de Finanţe, dacă s-a stabilit câţi bugetari ar trebui daţi afară pentru reducerea cheltuielilor, ministrul Mihai Şeitan a spus că deşi este un număr mare, nu poate preciza deocamdată dacă ar trebui să plece 100.000 sau 200.000 de angajaţi.

Ministrul Muncii nu a respins posibilitatea ca cifra de 250.000 avansată de reprezentanţii FMI în ce priveşte scăderea personalului din sectorul public să fie reală, dar a precizat că acest lucru s-ar întâmpla în mai mulţi ani.

"Deocamdată discutăm doar de posibilitatea reducerii de salarii, pensii şi ajutoare de şomaj. Deocamdată discutăm de o reducere pentru toţi. Nu se pune problema unei diseminari în sus sau în jos", a spus Şeitan.

Potrivit ministrului Muncii, Guvernul ia în calcul şi posibilitatea evitării reducerilor unor alocaţii sau indemnizaţii care vizează copiii sau persoanele cu handicap.

"În general, ne gândim să evităm reducerile la alocaţiile de copii sau de handicap. Ne gândim să nu antamăm reduceri la aceste categorii, pentru că sunt persoane cu multe probleme", a adăugat ministrul Şeitan.

Întrebat dacă există posibilitatea ca FMI să nu acorde următoarea tranşă din împrumut, ministrul Muncii a declarat că aceasta poate să fie cel mult întârziată.

"Fondul Monetar Internaţional ne acordă acest împrumut fără doar şi poate. Poate puţin mai târziu decât trebuie, dar nu asta e problema", a spus Şeitan.

Patronatele s-au întâlnit, marţi, cu miniştrii Muncii, Mihai Şeitan, şi Finanţelor, Sebastian Vlădescu, pentru a discuta despre scrisoarea de intenţie către Fondul Monetar Internaţional.

La discuţii au fost invitate şi sindicatele, însă acestea nu au participat, cu excepţia lui Sabin Rusu, din partea Confederaţiei Sindicatelor Democratice din România.

Scrisoarea către FMI trebuie aprobată de Guvern până miercurea viitoare, ca să poată fi avizată şi de board-ul Fondului, la finele lunii iunie, a declarat, marţi, agenţiei MEDIAFAX, ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu.

"Miercurea viitoare este termenul limită de aprobare în Guvern a scrisorii pentru ca aceasta să intre în aprobarea FMI de la finele lunii iunie", a afirmat el.

Anterior, Vlădescu arătase că la întâlnirea cu patronatele acestea au anunţat că vor veni cu o nouă propunere de scrisoare.

"Am discutat diverse propuneri. Nu sunt modificări solide faţă de forma scrisorii pe care am prezentat-o", a spus Vlădescu după întâlnire.

El a menţionat că se aştepta ca sindicatele să trimită mai mulţi reprezentanţi şi ar fi vrut să vadă mai multe variante de lucru din partea acestora.

Consiliul Economic şi Social (CES) a trimis Guvernului, la solicitarea sindicatelor şi patronatelor, o solicitare de redactare a unei noi scrisori pentru Fondul Monetar Internaţional, în care să fie incluse măsurile propuse de cele două părţi.

În urma negocierilor cu FMI, autorităţile de la Bucureşti au propus, ca măsuri pentru încadrarea într-un deficit bugetar de 6,8% din PIB în 2010, reducerea fondului de salarii bugetare cu 25%, a pensiilor cu 15% şi o scădere masivă a subvenţiilor, în loc de majorarea semnificativă a principalelor taxe, respectiv cota unică şi TVA.

Măsurile, anunţate în 6 mai de preşedintele Traian Băsescu, au fost contestate de sindicalişti.

După două runde de discuţii cu sindicatele, la Palatul Cotroceni şi la Parlament, s-a decis ca scrisoarea de intenţie către FMI să fie reanalizată în Consiliul Economic şi Social şi să nu fie adoptată de Guvern decât cu avizul CES.

Şeful misiunii FMI de evaluare a acordului cu România, Jeffrey Franks, declara, în 10 mai, că personalul din sectorul public ar trebui să scadă pe termen mediu, în următorii ani, cu 250.000 de salariaţi, respectiv o reducere similară angajărilor suplimentare din perioada 2006-2008.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici