Senat: Iniţiativă a parlamentarilor puterii pentru TVA redus, respinsă de Guvern, susţinută de opoziţie

Senatorii Puterii şi cei ai Opoziţiei s-au acuzat reciproc de responsabilitatea pentru cota ridicată de TVA aplicată în prezent pentru lapte, legume şi fructe, la dezbaterea, marţi, în plen, a unei propuneri legislative pentru completarea Codului fiscal.

520 afişări
Imaginea articolului Senat: Iniţiativă a parlamentarilor puterii pentru TVA redus, respinsă de Guvern, susţinută de opoziţie

Senat: Iniţiativă a parlamentarilor puterii pentru TVA redus, respinsă de Guvern, susţinută de opoziţie (Imagine: Octav Ganea/ Mediafax Foto)

Propunerea, iniţiată de un grup numeros de parlamentari PSD, UNPR, PPDD şi PC, printre care se numără şi doi deputaţi PNL, prevede extinderea aplicării cotei reduse a taxei pe valoarea adăugată, de 9%, şi pentru livrările de lapte de consum, fructe şi legume proaspete.

Potrivit proiectului, măsura ar urma să fie aplicată de agenţii economici producători, importatori şi de către cei care comercializează aceste produse.

Comisia pentru buget finanţe a recomandat plenului să respingă iniţiativa legislativă, acelaşi punct de vedere fiind susţinut şi de Guvern.

La dezbateri, secretarul de stat pentru relaţia Guvernului cu Parlamentul Valentin Iliescu a menţionat că Guvernul nu este de acord cu reducerea cotei pentru laptele de consum, legumele şi fructele proaspete.

”Există într-adevăr, conform legislaţiei comunitare, o listă, o anexă cu produsele care pot avea cote reduse de TVA. Guvernul nu susţine (iniţiativa - n.r.) şi din cauza consecinţelor financiare asupra bugetului veniturilor de stat”, a spus el.

Acesta a adăugat că, în prima partea anului, Guvernul va veni, ”şi în ideea de stabilitate”, cu un nou Cod Fiscal, ”care va prevedea şi asemenea cote reduse la alte produse în afara produselor de panificaţie pe întregul ciclu de producţie”.

După anunţarea, în plen, a punctului de vedere negativ al Guvernului şi al comisiei de specialitate, viceliderul grupului PNL din Senat Dumitru Oprea i-a acuzat pe colegii de la Putere că ”au câştigat nişte alegeri minţind poporul”, fiindcă pe primul plan era trecută reducerea TVA de la 24% la 19%.

”Dvs. aţi promis că o duceţi la 19% (taxa pe valoarea adăugată – n.r.). Au trecut câţi ani şi nu aţi fost în stare să diminuaţi nici cu 0,25%”, a arătat liberalul.

În replică, liderul senatorilor PSD, Ilie Sârbu, a invocat lipsa resurselor şi faptul că actuala Opoziţie este cea care a dus TVA la 24%.

Social-democratul a amintit că s-a reuşit reducerea la 9% a TVA la pâine şi că ”va fi bine” dacă acelaşi TVA va fi aplicat şi la carne.

”Dacă nu există resurse, nu ai de unde să le pui. Dar totuşi mi se pare demagogic când tu ai dus, explicând atunci când erau bani, TVA la 24%, acum să vii să ne dai lecţii cum ar trebui el redus, dar la cât? Poate ne spuneţi şi la cât, raportat şi la încasări, la tot ceea ce avem în buget, la cât am putea să îl readucem noi şi nu vrem să reducem. Atunci vă promit că votăm aici fără niciun fel de problemă, numai să ne daţi date exacte”, a adăugat acesta.

Viceliderul grupului UDMR din Senat Tanczos Barna s-a declarat, la rândul său, nedumerit de poziţia Executivului privind acest proiect, în condiţiile în care printre iniţiatori se numără zeci de parlamentari PSD şi UNPR.

”Când am văzut prima dată această iniţiativă am avut impresia că decizia deja este luată pentru că printre iniţiatori se numără zeci de parlamentari PSD, UNPR, practic reprezentând arcul guvernamental, şi, într-o asemenea situaţie, impresia mea a fost că la nivelul Guvernului s-au făcut analizele. Sunt surprins de punctul de vedere al Guvernului şi al Ministerului de Finanţe”, a comentat senatorul Uniunii.

Acesta a susţinut că este imposibil ca autorităţile statului să împiedice comerţul la negru în cazul legumelor şi fructelor atât timp cât TVA este de 24%. ”Tentaţia este atât de mare de a aduce din străinătate, prin firme fantomă şi, pentru profitul reprezentând 24% TVA, merită să vinzi la negru legume în pieţele din Bucureşti”, a opinat parlamentarul.

Iniţiatorii au susţinut, în expunerea de motive, oportunitatea adoptării proiectului în condiţiile în care în cele mai multe state ale Uniunii Europene există practica introducerii unei cote reduse pentru anumite tipuri de alimente şi ţinând cont de faptul că, potrivit Institutului Naţional de Statistică, aproape 50% din totalul cheltuielilor unei gospodării din România sunt efectuate pentru mâncare.

”Considerăm că această măsură va determina ascensiuni calitative şi cantitative în ceea ce priveşte consumul alimetelor autohtone incluse în aceste categorii. Astfel, românii vor avea posibilitatea să redirecţioneze veniturile spre alte domenii în care se constată carenţe, respectiv educaţia, sănătatea sau turismul”, se mai arată în document.

Ei argumentează că, în acest fel, se vor recupera pierderile de buget cauzate de evaziunea fiscală şi că scăderea veniturilor bugetare generate de o diminuare a cotei standard ar putea fi compensată de creşterea consumului de produse alimentare pentru care a fost operată modificarea de TVA.

Codul fiscal stabileşte în România o cotă standard de TVA de 24% pentru toate operaţiunile impozabile, care nu sunt scutite de taxă sau care nu sunt supuse cotelor reduse.

În domeniul alimentelor, excepţia se aplică pentru livrarea sortimentelor de pâine şi a altor specialităţi de panificaţie, a anumitor tipuri de făină sau grâu, context în care cota de impozitare este de 9%.

Proiectul, depus la Senat în iunie 2014, va fi supus votului plenului miercuri, urmând să fie transmis Camerei Deputaţilor, care este for decizional.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

  

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici