Senatorul Şerban Mihăilescu a fost trimis în judecată

Senatorul Şerban Mihăilescu, fost ministru coordonator al Secretariatului General al Guvernului PSD, a fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie, care au refăcut actele de urmărire penală, după ce Curtea Constituţională a stabilit că acesta beneficiază de imunitate.

51 afişări
Imaginea articolului Senatorul Şerban Mihăilescu a fost  trimis în judecată

Senatorul Şerban Mihăilescu a fost trimis în judecată (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispustrimiterea în judecată a inculpatului Petru Şerban Mihăilescu, fostministru coordonator al Secretariatului General al Guvernului, înprezent senator, sub acuzaţia de primire de foloasenecuvenite şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilorsăvârşită în legătură cu infracţiunea de foloasenecuvenite.

Potrivit rechizitoriului, în perioada 12 aprilie 2002 - 30 mai2002, deţinând funcţia de ministru coordonator al SecretariatuluiGeneral al Guvernului României, inculpatul Mihăilescu Petru Şerbana primit de la numitul Pavalache Fănel un număr de nouă arme devânătoare, în valoare totală de 264.000.000 ROL, după ce, prinOrdinul nr. 352/15.10.2001, l-a numit pe acesta în funcţia deconsilier. În perioada aprilie-octombrie 2002, armele au fostdeţinute, fără drept, de către inculpat, fiind depozitate la Vilade protocol nr. 5 din Snagov.

Prin actul de sesizare a instanţei s-a dispusinstituirea sechestrului asigurător asupra bunurilor ce formeazăobiectul infracţiunii de primire de foloase necuvenite, în vedereaconfiscării speciale.

Inculpatul Mihăilescu Petru Şerban a fost iniţial trimis înjudecată la data de 10 mai 2006. La data de 14 aprilie 2008, prindecizie definitivă, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispusrestituirea, la Direcţia Naţională Anticorupţie, a cauzei pentrurefacerea urmăririi penale, întrucât s-a apreciat că MihăilescuPetru Şerban beneficiază de imunitatea conferită de calitatea defost ministru coordonator al Secretariatului general al Guvernului.Restituirea s-a făcut în baza unei decizii a Curţii Constituţionale(ulterioară trimiterii în judecată de către DNA), care a admis oexcepţie de neconstituţionalitate ce fusese invocată de un altinculpat într-un alt dosar.

Potrivit interpretării date de Curtea Constituţională unorprevederi din Legea răspunderii ministeriale, proceduraspecială de urmărire penală aplicabilă miniştrilor în funcţietrebuie extinsă şi la nivelul foştilor miniştri pentruinfracţiunile săvârşite în exerciţiul funcţiei lor.

Astfel, la data de 31 iulie 2008, procurorul general alParchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie asolicitat Senatului declanşarea procedurilor pentru formulareacererii de urmărire penală faţă de Mihăilescu Petru Şerban, îndosarul sus menţionat.

La data de 10 iunie 2009, Senatul a adoptat Hotărârea nr.8/2009, conform căreia cere urmărirea penală a lui Mihăilescu PetruŞerban, fost ministru coordonator al Secretariatului general alGuvernului, pentru faptele care fac obiectul dosaruluimenţionat.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Înalta Curte deCasaţie şi Justiţie, iar procesul va începe pe 1iunie.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici