Senatul a aprobat înfiinţarea unui fond pentru ajutoare la încălzire pe bază de sponsorizări

Senatorii au decis, miercuri, înfiinţarea unui fond social pentru ajutorarea persoanelor cu venituri reduse şi care utilizează gaze naturale, păcură sau alţi combustibili lichizi pentru încălzirea locuinţei, constituit din sponsorizări ale producătorilor şi distribuitorilor de gaze şi petrol.

49 afișări
Imaginea articolului Senatul a aprobat înfiinţarea unui fond pentru ajutoare la încălzire pe bază de sponsorizări

Senatul a aprobat înfiinţarea unui fond pentru ajutoare la încălzire pe bază de sponsorizări (Imagine: Vali Bădoi/Mediafax Foto)

Iniţiativă legislativă privind constituirea Fondului social pentru acordarea de ajutor suplimentar familiilor şi persoanelor singure cu venituri reduse şi care utilizează gaze naturale, păcură sau alţi combustibili lichizi pentru încălzirea locuinţei, care îl are ca iniţiator pe deputatul PNL Călin Popescu Tăriceanu, a fost adoptată cu 38 de voturi "pentru" şi 33 de voturi "împotrivă".

Proiectul a primit un raport favorabil, fără amendamente, din partea Comisiei pentru muncă şi protecţie socială.

În timpul dezbaterilor, reprezentantul Guvernului a anunţat că Executivul nu susţine adoptarea iniţiativei legislative, deoarece un astfel de fond social este deja constituit în baza Ordonanţei 14/2008 şi a Ordonanţei 34/2009.

În proiect se menţionează că sursa de constituire a Fondului social este sponsorizarea ce va fi acordată de producătorii interni şi distribuitorii de gaze naturale şi de petrol care contribuie benevol la constituirea acestui fond, în conformitate cu Legea 32/1994 privind sponsorizarea.

Ajutorul va fi acordat, în fiecare an, pentru perioada ianuarie-martie şi noiembrie-decembrie.

Sumele acordate variază între 100 de lei pentru familiile şi persoanele singure al căror venit lunar pe membru de familie, respectiv al persoanei singure, se situează până la 155 de lei şi 10 de lei pentru un venit mediu lunar pe membru de familie, respectiv al persoanei singure, care se situează între 540,1 lei şi 615 lei.

Plata ajutorului suplimentar urmează să fie asigurată, la domiciliul titularului, prin mandat poştal sau în cont personal ori în cont de card.

Fondul social ar urma să se colecteze pe bază de protocol încheiat între Guvern şi producătorii interni şi distribuitorii de gaze naturale şi petrol care doresc să contribuie la fond.

În actul normativ se arată că sumele cu care se vor sponsoriza şi vor contribui la Fondul social aceşti producători provin, de regulă, din profiturile neaşteptate obţinute ca urmare a exploatării resurselor naturale.

Legea mai stabileşte că aceste sume sunt cheltuieli cu deductibilitate limitată pentru respectivele societăţi, iar ajutoarele se acordă de către Ministerul Muncii şi Agenţia Naţională pentru Prestaţii Sociale.

Iniţiativa legislativă a fost dezbătută de Senat în calitate de primă Cameră sesizată.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici