Sesiunea specială a Testelor Naţionale începe luni

Peste 45 de mii de tineri sunt aşteptaţi, luni, să participe la sesiunea specială a Testelor Naţionale, aceasta fiind ultima şansă a celor care au terminat opt clase să obţină o diplomă de absolvire care să le permită continuarea pregătirii în învăţământul liceal.

335 afișări
Imaginea articolului Sesiunea specială a Testelor Naţionale începe luni

Sesiunea specială a Testelor Naţionale începe luni

Potrivit Minsiterului Educaţiei, Cercetării şi Tineretului, comisia naţională de examen va organiza, la sediul instituţiei, în toate cele patru zile în care vor avea loc probe (4-7 februarie), începând cu ora 8.50, şedinţa publică de extragere a variantei de subiect din cadrul celor o sută posibile.

Sesiunea specială începe luni, cu proba scrisă la limba şi literatura română, extragerea subiectului fiind realizată în sedinţă.

La ora 9.00, numărul variantei extrase va fi comunicat centrelor de testare prin intermediul postului Radio România Actualităţi şi va fi afişat pe http://examene.edu.ro. Extragerea se va face prin utilizarea a două urne distincte în care vor fi introduse câte zece bile cu bilete marcate cu numere de la 0 la 9. Culorile celor două tipuri de bile şi bilete vor fi distincte. Preşedintele comisiei stabileşte, anterior extragerii, din care urnă se extrage cifra zecilor şi din care urnă se extrage cifra unităţilor pentru numărul variantei care va fi transmisă elevilor spre rezolvare. Din fiecare urnă va fi extrasă câte o bilă. Numerele înscrise pe biletele din interiorul celor două bile vor compune numărul variantei de subiect.

Iniţial, pentru susţinerea acestui examen în sesiunea specială s-au înscris 45.071 candidaţi, iar cu aprobare specială de la Ministerul Educaţiei Cercetării şi Tineretului, Direcţia Generală Management Învăţământ Preuniversitar, încă 281 de candidaţi. Astfel, numărul total de candidaţi este de 45.352, repartizaţi în 175 de centre de examen special constituite. Dintre aceştia, 26.560 candidaţi vor susţine examenul în altă localitate decât cea de reşedinţă, cazarea acestora fiind asigurată de către Inspectoratele Şcolare Judeţene/ ISMB. Lucrările vor fi evaluate în 56 de centre.

Calendarul sesiunii speciale a Testelor Naţionale este următorul: 4 februarie - limba şi literatura română (test scris), 5 februarie - limba şi literatura maternă (test scris), 6 februarie - matematică, 7 februarie - Istoria românilor sau Geografia României (test scris). În data de 9 februarie sunt programate prima afişare a rezultatelor (până la ora 16.00) şi depunerea contestaţiilor (orele 16.00 - 20.00). Rezolvarea acestora este prevăzută pentru data de 10 februarie, iar rezultatele finale vor fi afişate luni, 11 februarie.

Accesul candidaţilor în centrele de examen la probele scrise se face în intervalul orar 7.30 – 8.30, pe baza buletinului/ cărţii de identitate (a certificatului de naştere, în cazul în care candidatul nu are buletin/carte de identitate). Candidaţii care nu au asupra lor aceste documente (certificatul de naştere, pentru candidaţii care nu au buletin/ carte de identitate) şi legitimaţia de testare nu sunt acceptaţi în sală. În cazuri excepţionale, comisia de testare poate accepta candidaţi care nu au documentele menţionate anterior, dacă sunt recunoscuţi de un cadru didactic sau de doi candidaţi şi sub rezerva prezentării documentelor până a doua zi. Dacă acest lucru nu se întâmplă, lucrarea respectivului candidat va fi anulată, iar acesta eliminat.

Din momentul extragerii variantei, niciun elev nu mai poate intra în săli. După distribuirea subiectelor, candidaţii au la dispoziţie două ore pentru efectuarea acestora. Niciun elev nu poate părăsi sala, decât dacă predă lucrarea scrisă şi semnează de predarea acesteia. Candidaţii pot părăsi centrul de testare cel mai devreme după o oră de la distribuirea subiectelor în săli. Dacă un candidat se simte rău şi solicită părăsirea temporară a sălii, va fi însoţit de către unul dintre cadrele didactice care supraveghează, până la înapoierea în sala de testare.

Evaluarea rezultatelor se face cu note de la 10 la 1, respectându-se cu stricteţe baremele de evaluare şi de notare transmise de Comisia naţională. Nota minimă de promovare la fiecare dintre probe este 5. Prin urmare, un candidat este considerat promovat dacă obţine cel puţin nota 5 la fiecare test. În caz contrar este declarat respins. Media generală se calculează ca medie aritmetică, cu două zecimale, fără rotunjire, din notele obţinute la cele 3 teste naţionale (respectiv 4, pentru candidaţii care susţin şi test scris la limba şi literatura maternă).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici