Sibiu: Circa 30 de jandarmi la un ceremonial religios în memoria colegului lor ucis în urmă cu 4 ani

Aproximativ 30 de jandarmi din cadrul Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Sibiu au participat, luni, la un ceremonial religios în memoria colegului lor, care a fost omorât în urmă cu patru ani, în timp ce efectua paza Consulatului German, criminalul fiind liber.

303 afișări
Imaginea articolului Sibiu: Circa 30 de jandarmi la un ceremonial religios în memoria colegului lor ucis în urmă cu 4 ani

Sibiu: Circa 30 de jandarmi la un ceremonial religios în memoria colegului lor ucis în urmă cu 4 ani (Imagine AFP / Mediafax Foto)

Jandarmii sibieni au organizat un ceremonial religios de pomenire şi un moment de reculegere cu acordarea onorului militar în faţa Consulatului General al Republicii Federale Germania la Sibiu, exprimându-şi, alături de mama plutonierului major Marius Andrei Paliuc, regretul pentru evenimentul tragic petrecut în dimineaţa de 30 mai 2012, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Este un moment comemorativ care, firesc, atrage şi participarea noastră. Este prezentă o parte din colectivul Inspectoratului de Jandarmi. Este un act camaraderesc, care ne obligă pe noi să fim alături de familie, alături de instituţie. Noi ne dorim şi încă sperăm să fie prins criminalul. 30 mai va fi în contiunuare o zi tristă până când criminalul va fi prins”, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, Alexandru Costea, coleg al plutonierului Marius Andrei Paliuc.

Mama jandarmului care a fost ucis în faţa Consulatului a fost prezentă pentru prima dată la ceremonialul organizat de colegii lui Marius Andrei Palicu, femeia fiind îndurerată că fiul ei nu a fost avansat în grad post-mortem.

"De ce el? Cu ce a greşit el pe lumea asta de nu poate fi avansat în grad post-mortem? Îmi doresc din tot sufletul să îmi dea cineva un răspuns! De ce? Pentru că cineva i-a luat viaţa? Să fie prins criminalul. Asta cer din prima clipă. De ce nu au vrut să facă nimic? De ce? Domnul procuror Boţoc (procurorul de caz - n.r.) s-a şi pensionat fără ca nouă să ne spună măcar un singur cuvânt, cu toate că la început ne-a garantat că adevărul va ieşi la suprafaţă şi că dânsul nu a avut nici măcar un singur caz în care să nu prindă criminalul. A plecat în pensie şi noi am rămas cu durerea în suflet! Nu au rezolvat acest caz, desi ne-au promis. Cine îl va rezolva? Doar Dumnezeu! Numai Dumnezeu va rezolva acest caz. Copilul acesta se va răzbuna aşa cum trebuie să se răzbune şi îl va ruga pe Dumnezeu să îi scoată pe toţi cei care au vrut moartea lui, să îi vadă lumea. Marius a fost un copil foarte sincer şi foarte bun. De ce l-a chemat pe el să facă în schimbul celuilalt în ziua aceea blestemată? Trebuia să facă altcineva, nu el. Aici este o instituţie puternică, aceasta trebuia apărată. El a murit apărând această instituţie, nu ca un om de pe stradă. Nimeni nu face nimic. Măcar să îl avanseze în grad post-mortem şi să descopere criminalul”, a spus mama jandarmului.

Întrebată de când nu mai ştie nimic de ancheta în cazul omorului fiului ei, femeia a spus că de mai bine de doi ani şi jumătate.

Şeful Inspectoratului de Jandarmi Sibiu, Costel Dogaru, a declarat că ancheta în cazul uciderii plutonierului major Marius Andrei Paliuc continuă, însă înaintarea în grad nu ţine de Jandarmeria Sibiu şi nici de Inspectoratul General.

"Dorinţele noastre de a fi avansat în gradul de ofiţer post-mortem nu ţin de competenţa Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Sibiu, nici chiar de Inspectoratul General al Jandarmeriei Române. Inspectoratul, ca şi familia, şi Consulatul doresc să se găsească făptuitorul şi să fie tras la răspundere, să fie pedepsit. În fiecare an organizăm această ceremonie. Nu avem competenţă materială în a instrumenta infracţiunea de omor, dar întotdeauna am acordat sprijin Poliţiei şi Parchetului cu datele şi informaţiile pe care le-am avut la dispoziţie. Vreau să le mulţumesc colegilor poliţişti pentru efortuile constante şi continue pe care le depun pentru aflarea făptuitorului”, a declarat, după ceremonialul religios, Costel Dogaru.

La ceremonial a participat şi consulul Republicii Federale Germania în Sibiu, Judith Urban, care a transmis familiei condoleanţe, iar reprezentanţilor Jandarmeriei le-a transmis că are încredere că obiectivul în care îşi desfăşoară activitatea este protejat şi că se simte în siguranţă sub paza jandarmilor sibieni.

În 30 mai 2012, în jurul orei 06.45, Jandarmeria Sibiu a fost anunţată de către reprezentanţii ISU că un subofiţer de Jandarmerie este decedat lângă ghereta unde îşi desfăşura misiunea de pază şi protecţie instituţională de la Consulatul German din Sibiu. Directorul de atunci al Serviciului Judeţean de Ambulanţă Sibiu, Ovidiu Luca, declara că bărbatul a fost găsit pe burtă, înconjurat de trei bălţi de sânge, iar în momentul în care a fost întors, în prezenţa poliţiştilor, s-a constatat că avea plăgi înjunghiate, fără ca la faţa locului să fie găsită vreo armă albă.

La vremea respectivă, anchetatorii luau în calcul mai multe variante în cazul jandarmului ucis, una dintre ele fiind o crimă comisă din răzbunare, procurorul de caz spunând că, cel mai probabil, jandarmul îşi cunoştea agresorul. "Pe imaginile video se vede o singură persoană, în mişcare, dar nu este surprins momentul atactului. Din dinamica loviturilor reiese că jandarmul a fost ucis pe scaun, în gheretă, şi apoi a ieşit pe propriile picioare afară, însă nu a apucat să anunţe că a fost atacat", declara atunci Ioan Boţoc, procuror criminalist la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sibiu.

Jandarmul ucis, Marius Andrei Paliuc, în vârstă de 35 de ani, era angajat la IJJ Sibiu din decembrie 2005, primind calificative bune în toţi anii de activitate.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici