Sicriul cu trupul neînsufleţit al Reginei Ana a fost depus în Holul de Onoare de la Castelul Peleş. Programul vizitei oficialităţilor pentru condoleanţe - GALERIE FOTO

Sicriul cu trupul neînsufleţit al Reginei Ana a fost depus în Holul de Onoare al Castelului Peleş din Sinaia, acolo unde va rămâne până miercuri, la ora 18.30, când va fi transportat la Sala Tronului din Palatul Regal din Capitală, transmite corespondentul MEDIAFAX.

2487 afișări
Imaginea articolului Sicriul cu trupul neînsufleţit al Reginei Ana a fost depus în Holul de Onoare de la Castelul Peleş. Programul vizitei oficialităţilor pentru condoleanţe - GALERIE FOTO

Sicriul cu trupul neînsufleţit al Reginei Ana a fost depus în Holul de Onoare de la Castelul Peleş. Programul vizitei oficialităţilor pentru condoleanţe - GALERIE FOTO

Vezi mai jos GALERIA FOTO

Marţi, sicriul cu corpul neînsufleţit al Reginei Ana a ajuns la Aeroportul Otopeni, de unde a fost transportat cu maşina la Castelul Peleş. Evenimentul s-a desfăşurat în prezenţa Alteţei Sale Regale Principesa Moştenitoare Margareta şi a Familiei Regale, a reprezentanţilor instituţiilor statului şi a membrilor Casei Majestăţii Sale Regelui.

La 17.45, sicriul cu trupul neînsufleţit al Reginei Ana a ajuns la Sinaia.

Pe străzile din Sinaia au fost prezenţi numeroşi turişti sau localnici, care au ţinut să salute cortegiul funerar.

Sicriul cu trupul neînsufleţit al Reginei Ana a fost purtat din maşină până în Holul de Onoare de Regimentul de Gardă.

La ora transmiterii acestei ştiri, în Holul de Onoare al Castelului Peleş din Sinaia are loc o ceremonie religioasă, de altfel toate evenimentele de la Peleş având caracter privat. Publicul şi presa nu au acces în Holul de Onoare pe durata şederii sicriului la Domeniul Regal Sinaia.

Până miercuri, la ora 18.30, corpul neînsufleţit al Reginei va rămâne aşezat în Holul de Onoare al Castelului Peleş.

Programul vizitei oficialităţilor pentru a transmite condoleanţe la Castelul Peleş, în ziua de miercuri, este următorul:

- Ora 10-12: Reprezentanţii Corpului Diplomatic, ai Uniunii Europene, NATO şi ai Organizaţiilor Internaţionale.

- Ora 12-14: Reprezentanţii Instituţiilor Statului.

- Ora 14-16: Instituţia Prezidenţială, Preşedinţia Republicii Moldova, membrii Guvernului României şi Guvernului Republicii Moldova, membrii Parlamentului României şi Parlamentului Republicii Moldova.

- Ora 16-18: Reprezentanţii Academiei Române şi Academiei de Stat a Republicii Moldova, ai Bisericii Ortodoxe, ai Bisericii Catolice şi ai celorlalte instituţii ale Credinţei.

Regele Mihai I nu va participa la înmormântarea Reginei Ana şi va rămâne pe perioada funeraliilor regale în reşedinţa din Elveţia, alături de prieteni şi apropiaţi, de angajaţi ai Casei Majestăţii Sale şi de două maici ortodoxe detaşate la reşedinţă, potrivit unui comunicat de presă al Casei Regale.

Principesa Ana de Bourbon-Parma, soţia regelui Mihai, a decedat luni, 1 august, la vârsta de 92 de ani, la Spitalul din Morges, în Elveţia.

Ultimele funeralii regale din ţara noastră au avut loc la 24 iulie 1938, când Regina Maria a fost condusă pe ultimul drum. La dorinţa Majestăţii Sale Regelui Mihai I, funeraliile Reginei Ana vor respecta tradiţia înaintaşelor Majestăţii Sale.

Castelul Peleş a fost reşedinţa de vară a Regilor României, iar în prezent se numără printre edificiile istorice cele mai vizitate din România.

Domeniul Regal Sinaia a luat fiinţă prin cumpărarea, cu fonduri personale, de către Regele Carol I, a unui teren aflat în proprietatea Eforiei Spitalelor Civile, în apropierea Mânăstirii Sinaia. Pe acest teren, Regele a construit Castelul Peleş, adăugând, treptat, parcele cumpărate de la locuitorii din vecinătate. Construcţia s-a realizat din fondurile sale personale. Astfel, Domeniul Regal Sinaia nu a făcut niciodată parte din Domeniile Coroanei, care aparţineau statului şi erau puse la dispoziţia Regelui ca şef de stat.

După decesul lui Carol I, castelul s-a transmis Regelui Ferdinand, care l-a lăsat mai departe moştenire, în mod direct, Regelui Mihai, alături de întreg Domeniul Regal Sinaia. Singurul rege care a locuit efectiv în Castelul Peleş a fost Carol I. Regele Ferdinand şi Regele Mihai au locuit în Castelele Pelişor şi Foişor.

După abdicarea forţată a Regelui Mihai în 1947, regimul comunist i-a confiscat toate proprietăţile, Castelul Peleş fiind declarat muzeu de stat în 1953. În ultimii ani ai dictaturii (între 1975-1990), întreaga zonă a fost închisă, accesul fiind permis numai personalului administrativ şi militar.

După decembrie 1989, castelele Peleş şi Pelişor au fost reintegrate circuitului turistic, iar castelul Foişor, locul unde s-a născut Regele Mihai, a rămas reşedinţă a protocolului de stat.

De altfel, Regele Mihai a afirmat că va păstra pentru eternitate destinaţia de muzeu a Castelului Peleş.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici