Silvicultorii au încheiat pichetul şi ameninţă că protestele vor continua

Silvicultori au încheiat pichetul de la Ministerul Agriculturii şi spun că vor relua protestele în 29 octombrie, fiind nemulţumiţi că reprezentanţii instituţiei nu i-au chemat la discuţii privind acordarea sporului de risc de 25 la sută prevăzut în Codul silvic.

67 afișări
Imaginea articolului Silvicultorii au încheiat pichetul şi ameninţă că protestele vor continua

Peste 50 de silvicultori pichetează sediul Ministerului Agriculturii (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)

"Reprezentanţii Ministerului Agriculturii ne tratează cu indiferenţă, secretarul de stat Istvan Toke nu a vrut să primească nicio delegaţie a protestatarilor. Nu se doreşte nici să se cunoască problemele silvicultorilor, dar să se rezolve ceva", a declarat, marţi, preşedintele Consilva, Marian Stoicescu, la finalul pichetului.

Peste 50 de silvicultori au pichetat, marţi, sediul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), cerând acordarea sporului de risc de 25 la sută prevăzut în Codul silvic şi includerea acestuia în bugetul de anul viitor.

Membrii Confederaţiei Sindicatelor Consilva cer asigurarea condiţiilor de acordare a sporului de risc personalului silvic aşa cum prevede Codul silvic şi spun că aşteaptă să fie chemaţi la discuţii de reprezentanţii MADR.

"Din data de 27 martie 2008, data apariţiei Legii 46 - Codul Silvic, nu s-a luat nicio măsura privind aplicarea articolului 127 alineatul 5 din această lege prin care personalul silvic din cadrul autorităţii publice centrale care răspunde de silvicultură, al subunităţilor teritoriale ale acesteia, al ocoalelor silvice, al structurilor silvice, al structurilor silvice de rang superior şi al Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva beneficiază de un spor de risc de 25 la sută din salariul de bază", a declarat, luni, preşedintele Consilva, Marian Stoicescu.

Acesta a precizat că a dat în judecată Regia Naţională a Pădurilor pentru a acorda retroactiv sporul din martie când a apărut legea, precum şi agenţii economici admnistratori de păduri, pentru că nu aplică legea pretextând că au nevoie de o specificare scrisă de la MADR.

În contractul colectiv de muncă nu este prevăzut sporul de 25 la sută petnru că acest act a fost elaborat înainte de apariţia legii, în martie 2008, astfel că sindicaliştii cer ca în viitorul contract să fie prevăzut şi să fie cuprins în bugetul pe 2009.

Potrivit liderului sindical, reprezentanţii MADR au spus că nu este nevoie de nicio reglementare în plus de la minister.

"Am cerut MADR să trimită în teritoriu o informare către toţi agenţii prin care să precizeze că nu este nevoie de nicio reglementare în plus pentru aplicarea legii, respectiv acordarea sporului de 25 la sută", a explicat Stoicescu.

Preşedinele Consilva a mai spus că salariul unui pădurar este de 700-800 de lei pe lună, cu 300 de lei sub salariul mediu pe economie.

Totodată, el a atenţionat că în ultimii ani presiunea asupra pădurii şi numărul de agresiuni asupra personalului silvic au crescut, semnalându-se cazuri de omor şi de vătămare corporală gravă suferite de personalul silvic. Stoicescu a adăugat că personalul silvic este obligat să plătească în locul infractorilor care sustrag masa lemnoasă din pădure, valoarea dublă a prejudiciului creat de aceştia.

"Nu s-au pus în aplicare nici prevederile articolului 97 litera a din Codul silvic conform cărora costurile administrării, precum şi ale serviciilor silvice pentru fondul forestier proprietate privată a persoanelor fizice şi juridice sunt asigurate integral de la bugetul de stat, dacă suprafaţa proprietăţii forestiere este mai mică sau egală cu 30 de hectare, indiferent dacă aceasta este sau nu cuprinsă într-o asociaţie, plata se face către ocolul silvic care asigură administrarea sau serviciile silvice, după caz", a precizat Stoicescu.

Citește mai departe:

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Citește mai departe:

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici