„Simulare” de instructaj PSI în multe spitale din România. Pe hârtie, totul merge excelent

  • Pe hârtie stăm bine, simulăm şi facem instructaje
  • Carmen Mărginean, medic ATI în Marea Britanie, spune cum face simulările şi de ce
  • La Spitalul de Urgenţă din Sydney, dacă nu ai instructajul făcut nu poţi intra în spital
764 afișări
Imaginea articolului „Simulare” de instructaj PSI în multe spitale din România. Pe hârtie, totul merge excelent

Au trecut două luni şi jumătate de când ridicam această întrebare: este sau nu pregătit în realitate personalul medical să reacţioneze într-o situaţie de urgenţă? Suntem experţi în simulări şi hârtii semnate pe ochi frumoşi. Medicul anestezist Carmen Mărginean, cu o experienţă de 10 ani în Anglia după 2 petrecuţi în ţară, vorbea în noiembrie despre realitatea din spatele procedurilor făcute în România. Tot ea explica şi cum se întâmplă lucrurile într-un spital din Marea Britanie.

„În câteva din spitalele unde am lucrat aş vrea să menţionez că se face instruirea şi simularea în fiecare an şi am fost frapată să observ câte greşeli se fac în momentul în care se fac simulările. Este foarte important să se facă simularea pe fiecare secţie, deoarece în momentul producerii unui incendiu, datorită strestului, este posibil să nu răspundem corespunzător”, explica medicul anestezist Carmen Mărginean în luna noiembrie.

Simulările sunt cheia calmului, spune ea, pentru că fiecare ştie ce are de făcut. La noi în spitale se fac aceste simulări? Pe hârtie da. Iar după câte o nenorocire poate chiar şi serios. Ionuţ Nistor era de gardă când Institutul de Boli Cardiovasculare din Iaşi era cuprins de flăcări. Nu ştie dacă din noaptea aceea de aprilie, de acum trei ani, am învăţat ceva.

„În perioada imediat de după incendiu au fost o grămadă de controale. Într-adevăr, pot spune, cel puţin în spitalul în care lucrez, că medicii refuză să mai semneze acele fişe de instructaj de incendiu fără să se facă efectiv acel instructaj. Şi acum acest instructaj se face, dar cred că este în continuare insuficient”, spunea Ionuţ Nistor, medic nefrolog la Spitalul CI Parhon din Iaşi.

Ionuţ Nistor a lucrat un an la Spitalul de Urgenţă din Sydney. În acel an acolo au fost făcute două simulări de incendiu majore.

„Tot personalul a trebuit să elibereze spitalul cu alarmă prin sistemul audio al spitalului. Într-un an de zile erai obligat ca timp de o zi sau două să participi, deci să îţi opreşti orice activitate la locul de muncă şi să participi la un instructaj legat de incendiu, în care fiecare angajat al spitalului, cu mâna lui folosea extinctorul, ştia care sunt circuitele şi participa activ la acest instructaj care nu dura 10 minute, ci dura 2 zile. Faci cu mâna proprie această simulare cap coadă şi abia după aia te poţi reîntoarce la serviciu şi poţi să îţi continui activitatea. Fără ea înseamnă că nu ai nivelul de instructaj minimal şi nu mai eşti primit în serviciu”, povesteşte medicul.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici