Sindicaliştii au constituit comitet de criză

Liderii celor cinci confederaţii sindicale au constituit, vineri, un comitet de criză, în urma măsurilor anunţate de preşedintele Traian Băsescu şi şi-au retras reprezentanţii sindicali din toate organismele tripartite, ca o primă formă de protest, urmând să stabilească luni mitingurile şi greva.

21 afișări
Imaginea articolului Sindicaliştii au constituit comitet de criză

Preşedintele "Cartel Alfa", Bogdan Hossu (Imagine: Anita Vizireanu/Mediafax Foto)

Preşedintele "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, a declarat, vineri, la finalul discuţiilor liderilor celor cinci confederaţii sindicale, că printre măsurile comitetului de criză se numără solicitarea de urgenţă a unei întâlniri cu preşedintele Traian Băsescu ca mediator al conflictelor sociale între Guvern şi sindicate, "constatând că există disfuncţionalităţi majore între Guvern şi sindicate".

"Măsurile propuse sunt măsuri foarte grave, care vor afecta mii de cetăţeni şi trebuie rediscutate şi reanalizate pentru a găsi alte soluţii mai bune", a spus Hossu.

De asemenea, sindicaliştii au hotărât retragerea reprezentanţilor lor din toate organismele tripartite ca o măsură de avertizare asupra modului în care se înţelege în România dialogul social.

La rândul său, preşedintele CNSRL Frăţia, Marius Petcu, a spus că aşteaptă soluţii din partea Guvernului, iar dacă sunt aceleaşi soluţii ca cele prezentate de preşedintele Traian Băsescu, sindicaliştii vor veni cu soluţii proprii. Marius Petcu nu a dat însă detalii privind aceste soluţii proprii.

Marius Petcu a subliniat că sindicatele menţin soluţiile care să nu afecteze salariile angajaţilor şi consideră că între cele două variante prezentate oficial, respectiv majorarea taxelor sau diminuarea fondului de salarii, există şi soluţii intermediare.

Sindicaliştii mai spun că nu au înţeles exact mesajul preşedintelui şi că acesta este interpretabil.

Liderii au afirmat că preferă acţiuni de protest în cadrul legii sindicatelor, şi nu acţiuni anarhice în stradă.

Totodată, sindicaliştii au spus că vor decide luni calendarul protestelor, care va cuprinde mitinguri şi greve generale. Potrivit acestora, orrganizarea unui miting săptămâna viitoare nu ar fi posibilă din cauza timpului prea scurt.

"Luni, 10 mai, sunt programate întruniri ale tuturor federaţiilor pentru a se decide calendarul şi modul optim de aplicare a acţiunilor comune stabilite în cadrul primei întruniri a comitetului de criză: miting şi grevă generală", au mai arătat sindicaliştii.

Liderii Confederaţiei Naţionale Sindicale "Cartel Alfa", Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor Libere din România - Frăţia, Confederaţiei Sindicatelor Democratice din România, Blocului Naţional Sindical, Confederaţiei Naţionale Sindicală "Meridian" speră să evite, prin toate aceste acţiuni, şi altele care se vor adopta în funcţie de evoluţia situaţiei, escaladarea tensiunilor sociale, similare celor din Grecia.

Cele cinci confederaţii sindicale îi cer preşedintelui Traian Băsescu o întâlnire de urgenţă, înaintea finalizării unui acord cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), la care să participe şi premierul Emil Boc.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici