Sindicaliştii au protestat din nou în faţa Guvernului

Sindicaliştii au încheiat cea de-a doua zi de proteste la Guvern şi speră să rezolve, în întâlnirea de joi cu premierul Călin Popescu Tăriceanu, problema majorării salariului minim pe economie la 600 de lei.

16 afișări
Imaginea articolului Sindicaliştii au protestat din nou în faţa Guvernului

Sindicaliştii au protestat din nou în faţa Guvernului (Imagine din arhiva Mediafax Foto)

Bogdan Hossu, preşedintele Cartel Alfa, una dintre confederaţiile sindicale care au organizat pichetele de la Guvern, de miercuri şi joi, a spus că premierul nu este corect informat de ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian.

"Am sesizat o nuanţă pozitivă, în sensul că premierul nu este corect informat de către Varujan Vosganian, şi sperăm că datorită argumentelor şi datelor suplimentare pe care i le vom prezenta, joi, premierului să rezolvăm problema majorării salariului minim", a declarat Hossu pentru MEDIAFAX.

Preşedintele Cartel Alfa a precizat că sindicaliştii îi vor prezenta premierului Tăriceanu date conform cărora nu majorarea salariului minim creează inflaţie.

"Parametrii privind productivitatea şi PIB-ul au fost îndepliniţi, iar problema legată de inflaţie nu este cauzată de salariul minim".

Liderul Cartel Alfa a precizat că, în cazul în care, în urma întâlnirii de joi, această problemă va rămâne nerezolvată, vor trece la acţiuni de amploare.

La întâlnirea de joi dintre liderii de sindicat şi premierul Călin Popescu Tăriceanu vor participa şi ministrul Economiei şi Finanţelor şi ministrul Muncii.

Aproximativ 100 de sindicalişti s-au adunat, joi dimineaţă, pentru a doua zi consecutiv, în faţa sediului Guvernului, pentru a cere Executivului majorarea salariului minim pe economie la 600 de lei.

Protestatarii, membrii confederaţiilor CNSLR Frăţia şi Cartel Alfa, au pichetat sediul Guvernului şi miercuri şi au autorizaţie pentru pichet şi vineri, urmând ca, dacă nu le sunt soluţionate revendicările, săptămâna viitoare să declanşeze mitinguri în Capitală, pe traseul Piaţa Revoluţiei, Piaţa Victoriei, Arcul de Triumf, dar şi în reşedinţele de judeţ.

Liderii de sindicat sunt aşteptaţi, joi după-amiaza, la consultări cu premierul Călin Popescu Tăriceanu, întâlnire la care vor participa şi ministrul Economiei şi Finanţelor şi ministrul Muncii.

Sindicaliştii confederaţiilor CNSLR Frăţia, Cartel Alfa şi BNS au început, miercurea trecută, acţiunile de protest, pichetând, timp de trei ore, sediile ministerelor Muncii şi Finanţelor. Aceştia au anunţat că vor picheta sediile celor două ministere şi ale prefecturilor din ţară aproximativ două săptămâni, timp în care pregătesc un miting de amploare în gaţa Guvernului, dacă Executivul nu va aproba până atunci majorarea salariului minim de la 500 la 540 de lei, aşa cum s-a angajat în protocolul încheiat în decembrie anul trecut.

Reprezentanţii Guvernului şi cei ai sindicatelor şi patronatelor au convenit, în 11 decembrie 2007, ca din 2008 să fie un singur salariu minim unic pe economie, în primul semestru nivelul acestuia fiind stabilit la 500 de lei şi, dacă indicatorii economici vor permite, la 540 lei, din semestrul al doilea.

Ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian, a declarat, luni, că respinge solicitarea sindicatelor privind creşterea salariului minim pe economiei la 540 lei, deoarece nu au fost îndeplinite criteriile privind ţinta de inflaţie şi productivitatea muncii.

El a precizat că cele trei criterii care trebuie îndeplinite pentru ca salariul minim să urce sunt nivelul Produsului Intern Brut (PIB), inflaţia şi productivitatea, din care doar nivelul PIB a fost realizat.

"Este nevoie de un protocol între patronate şi sindicate, prin care sindicatele să justifice prin productivitate creşterea salariului (...) BNR trebuie să valideze că suntem în ţinta de inflaţie", a spus ministrul.

Premierul Călin Popescu Tăriceanu a declarat, miercurea trecută, că majorarea salariului minim nu este oportună în acest moment şi ar reprezenta o decizie iresponabilă şi contraproductivă cu efecte inflaţioniste, făcând apel către sindicate pentru a înţelege că politica salarială trebuie corelată cu indicatorii economici.

Şeful Guvernului a amintit că hotărârea de guvern de la sfârşitul anului trecut precizează clar că salariul minim poate fi majorat la 540 lei de la 1 iulie în funcţie de anumite condiţii, respectiv evoluţia creşterii economice, a productivităţii muncii şi a inflaţiei, şi a făcut apel către sindicate pentru a înţelege că politica salarială trebuie corelată cu indicatorii economici.

În urma declaraţiei premierului, sindicalişii au anunţat că nu mai vor majorarea salariului minim de la 500 la 540 de lei, aşa cum au solicitat iniţial, ci la 600 de lei, de la 1 iulie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici