Sindicaliştii de la CNH trebuie să returneze peste trei milioane de lei încasaţi ilegal

Formaţiunile sindicale din cadrul Companiei Naţionale a Huilei (CNH) din Petroşani vor trebui să returneze peste trei milioane de lei, sumă încasată ilegal pentru fondul privind negocierea contractului colectiv de muncă, fond care nu respectă prevederile legale.

23 afișări
Imaginea articolului Sindicaliştii de la CNH trebuie să returneze peste trei milioane de lei încasaţi ilegal

Sindicaliştii de la CNH trebuie să returneze peste trei milioane de lei încasaţi ilegal (Imagine: Diana Bogdan/Mediafax Foto)

Curtea de Conturi Hunedoara a stabilit, în urma unui control făcut la începutul acestui an la CNH, că sindicatele miniere au primit ilegal banii proveniţi dintr-un fond constituit la nivel de companie, pentru negocierea contractului colectiv de muncă, în valoare de 5,8 la mie raportat la fondul de salarii, care nu respectă prevederile contractului colectiv de muncă unic la nivel naţional.

În urma controlului Camerei de Conturi Hunedoara s-a constatat că în perioada 2007-2009 CNH nu a respectat prevederea contractului colectiv de muncă unic la nivel naţional, repectiv 1 leu/an/angajat şi a "a făcut plăţi pe baza unor deconturi către organizaţiile sindicale reprezentative la nivel de companie, a căror valoare a fost estimată la 3.372.635 lei".

Potrivit reprezentanţilor Curţii de Conturi, în acest mod au fost încălcate mai multe prevederi legale, potrivit cărora CNH ar fi trebuit să cuprindă în bugetul de venituri şi cheltuieli sumele destinate formaţiunilor sindicale care negociază contractul colectiv de muncă, însă nu a făcut acest lucru.

Acelaşi act indică şi faptul că nivelul cheltuielilor trebuia calculat având ca bază suma de 1 leu/salariat/an, raportat la numărul mediu de salariaţi din anul precedent, însă nu a fost respectată această procedură. Legal, din această sumă totală o treime trebuia reţinută pentru negocierea contractului colectiv de muncă la nivelul unităţii, o treime trebuia virată la federaţia patronală reprezentativă pe ramură, iar o treime trebuia virată în contul colector "Fondul de negociere al contractului colectiv de muncă unic la nivel naţional".

Potrivit Curţii de Conturi, aplicând formula "fond negociat =1 leu/salariat/an x nr. mediu de salariaţi din anul precedent", în perioada 2007-2009 CNH putea constitui un fond total de negociere a contractului colectiv de muncă în sumă de doar 35.314 de lei.

În baza raportului Curţii de Conturi, conducerea CNH trebuie să stabilească nivelul prejudiciului produs companiei ca urmare a efectuării de plăţi către organizaţiile sindicale peste limita contractului colectiv de muncă şi să dispună măsuri pentru recuperarea acestuia.

Totodată, conducerea CNH trebuie să dispună constituirea şi virarea fondurilor destinate activităţilor în domeniul pregătirii, negocierii şi aplicării contractulului colectiv de muncă pe 2010 în limita prevederilor contractului colectiv de muncă unic la nivel naţional.

Termenul limită dat de Curtea de Conturi pentru rezolvarea dispoziţiilor amintite este luna august.

Fondul de 5,8 la mie a fost folosit de sindicalişti pentru deplasări, telefoane mobile, închirieri de maşini, combustibil, chirii ale sediilor. Conform unei statistici întocmite chiar de cei din CNH, banii din fondul de 5,8 la mie s-au dus pe salarii, telefoane, maşini şi pe activităţi cultural-sportive.

Conducerea CNH nu a putut fi contactată.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici