Sindicaliştii de la metrou renunţă la greva generală

Sindicaliştii de la metrou renunţă la greva anunţată pentru joi, după ce liderii Uniunii Sindicatelor Libere Metrou au semnat cu administraţia Metrorex noul contract colectiv de muncă, bugetul de venituri şi cheltuieli pentru acest an al companiei fiind avizat, miercuri, de Guvern.

45 afișări
Imaginea articolului Sindicaliştii de la metrou renunţă la greva generală

Sindicaliştii de la metrou renunţă la greva generală (Imagine: George Calin/Mediafax Foto)

Administraţia Metrorex şi Sindicatul Unitatea - Sindicatul Liber Metrou au convenit, miercuri, asupra încheierii unui nou Contract Colectiv de Muncă, pentru perioada 2010 - 2011, astfel că greva generală programată pentru joi a fost anulată.

"Noul Contract Colectiv de Muncă a fost negociat şi semnat ca urmare a aprobării în şedinţa Guvernului României din data de 17.03.2010 a Bugetului de Venituri şi Cheltuieli pe anul 2010 al Companiei Metrorex, fără majorarea fondului de salarii, care se menţine la nivelul anului 2009", precizează Ministerul Transporturilor şi Intrastructurii (MTI) într-un comunicat de presă.

Preşedintele Uniunii Sindicatelor Libere Metrou, Ioan Rădoi, a declarat, miercuri, la finalul întâlnirii cu administraţia Metrorex, că sindicaliştii renunţă la greva programată pentru joi după ce au semnat un nou contract colectiv de muncă.

"Din fericire pentru salariaţii metroului şi pentru călători, nu va mai fi grevă mâine (joi - n.red.). Sper că salariaţii metroului vor fi mulţumiţi după această negociere", a spus Rădoi.

Liderul sindical a precizat că noul contract prevede o majorare a salariului de bază, prin transferarea unor sporuri în salariul tarifar. Rădoi a mai spus că s-au alocat banii necesari pentru programul de îmbunătăţire a condiţiilor de muncă, ce se va derula pe mai mulţi ani.

Directorul Metrorex, Gheorghe Udrişte, a declarat că bugetul de venituri şi cheltuieli al companiei a fost aprobat, iar fondul de salarii este mai mic cu aproximativ trei la sută faţă de 2009, dar veniturile angajaţilor de la metrou rămân aceleaşi ca şi anul trecut.

Guvernul şi Ministerul Transporturilor au ca obiectiv major modernizarea şi dezvoltarea reţelei de metrou din Municipiul Bucureşti, alocând importante resurse financiare necesare construcţiei de noi staţii şi linii de metrou, a precizat MTI. Astfel, staţiile Pajura şi Parc Bazilescu de pe Linia 4 de metrou au ca termen estimat de punere în exploatare anul 2011. De asemenea, un obiectiv de importanţă majoră este construcţia liniei 5 Drumul Taberei - Universitate - Pantelimon şi liniei 6 de legătură a reţelei de metrou cu Aeroportul Otopeni, a căror execuţie va genera sute de locuri de muncă, atât pe perioada execuţiei, cât şi în timpul exploatării.

Guvernul a avizat, în şedinţa de miercuri, bugetul de venituri şi cheltuieli pentru acest an al companiei Metrorex, cu o uşoară scădere a fondului de salarii şi cu includerea în salariul de bază a unor sporuri ale angajaţilor, au declarat agenţiei MEDIAFAX surse oficiale.

Curtea de Apel Bucureşti a decis, în urmă cu două săptămâni, că greva angajaţilor de la metrou, desfăşurată în noiembrie 2009, a fost legală, instanţa admiţând contestaţia sindicaliştilor care, în repetate rânduri, au susţinut că acest conflict de muncă rămâne deschis.

După decizia Curţii de Apel, sindicaliştii au anunţat că vor intra, în 18 martie, în grevă generală, cerând o majorare a fondului de salarii cu 3,7% şi condiţii mai bune de muncă.

În noiembrie 2009, angajaţii de la metrou au fost în grevă timp de două zile, revendicările vizând o majorare salarială de 20% şi încheierea unui nou contract colectiv de muncă.

Greva a fost declarată ilegală de Tribunalul Bucureşti, iar activitatea a fost reluată. Potrivit legii, după ce instanţa declară greva drept ilegală, angajaţii de la metrou sunt obligaţi să-şi reia activitatea fără a mai avea loc negocieri şi, implict, fără a mai obţine majorării salariale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici