Sindicaliştii din administraţia publică locală au intrat în grevă timp de o oră

30.000 de sindicalişti din administraţia publică locală din întreaga ţară au intrat în grevă, marţi, timp de o oră de la începutul programului de lucru, cerând salarii mai mari, vouchere de vacanţă şi acordarea normei de hrană.

702 afișări
Imaginea articolului Sindicaliştii din administraţia publică locală au intrat în grevă timp de o oră

Sindicaliştii din administraţia publică locală au intrat în grevă timp de o oră (Imagine Cristina Nichitus / Mediafax Foto)

În Bucureşti, membrii Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Administraţie (FNSA) din Primăria Generală şi din Primăria Sectorului 3 au intrat în grevă, marţi, timp de o oră, la începutul programului, fiind nemulţumiţi de condiţiile de salarizare şi de discriminările dintre angajaţii din administraţia publică locală, acesta fiind prima acţiune de protest din mandatul noului primar general al Capitalei, Gabriela Firea.

Sindicaliştii susţin că acţiunile de protest vor continua în perioada următoare dacă discuţiile dintre FNSA şi Guvern nu vor avea niciun rezultat.

"Astăzi a fost prima acţiune de protest. În data de 12 iulie va urma o grevă generală, cu întreruperea programului de lucru pe durata întregii zile şi începând cu data de 19 iulie vom intra în grevă generală pe termen nelimitat", a declarat pentru MEDIAFAX secretarul general al FNSA, Bogdan Şchiop.

Protestul de marţi este urmarea a faptului că în cadrul întâlnirii de săptămâna trecută dintre sindicaliştii din administraţie şi ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru, nu s-a ajuns la un consens.

Sindicaliştii susţin că salariaţii din administraţia publică locală din România reprezintă cea mai slab plătită şi discriminată categorie de salariaţi din sistemul bugetar, majoritatea având venituri salariale brute apropiate ca valoare sau egale cu salariu minim brut pe economie (1.250 de lei pe lună).

Cei care au protestat cer majorarea salariilor de bază ale funcţionarilor publici şi ale personalului din administraţia publică locală cu 25% şi acordarea normei de hrană pentru toţi salariaţii din administraţia publică locală, acolo unde resursele bugetare permit acest lucru, eliminându-se astfel discriminările dintre salariaţii care primesc şi cei care nu-l primesc.

Totodată, sindicaliştii vor ca salariaţii din administraţia publică locală să beneficieze de vouchere de vacanţă.

Federaţia Solidaritatea Sanitară din România şi-a arătat solidaritatea cu greva declanşată de FNSA, marţi, printr-un comunicat de presă, considerând solicitările acesteia sunt legitime şi îndreptăţite.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici