Sindicaliştii Federaţiei Mişcare Comercial au amânat protestele

Sindicaliştii CFR afiliaţi Federaţiei Mişcare-Comercial au amânat, luni, protestele, susţinând că ministrul Transporturilor le-a promis aprobarea celor două ordine privind verificarea periodică a personalului CFR, iar OUG aprobată miercuri va fi publicată în Monitorul Oficial.

42 afișări
Imaginea articolului Sindicaliştii Federaţiei Mişcare Comercial au amânat protestele

Sindicaliştii Federaţiei Mişcare Comercial au amânat protestele (Imagine: Mediafax Foto)

Preşedintele Federaţiei Mişcare-Comercial, Gheorghe Popa, a declarat, luni, agenţiei MEDIAFAX că s-a decis renunţarea în această perioadă la greva generală, pentru că, pe de o parte, nu pot fi lăsaţi călătorii să aştepte în condiţiile în care vremea s-a înrăutăţit, iar pe de altă parte, angajaţii CFR nu pot renunţa în perioada sărbătorilor la sursele de venit.

"Cerem insistent membrilor noştri să renunţe la declanşarea unor proteste, respectiv încetarea de activitate, cel puţin până după alegerile parlamentare. În această perioadă, când condiţiile meteo s-au înrăutăţit, nu putem afecta publicul călător, iar în condiţiile scăderii traficului feroviar ca urmare a crizei economice, nu putem să ne permitem să pierdem nicio sursă de venit", a precizat Popa.

Liderul sindical a precizat că federaţia cere Ministerului Economiei şi Finanţelor să publice de urgenţă în Monitorul Oficial ordonanţa aprobată în şedinţa de Guvern de săptămâna trecută, prin care infrastructura feroviară va beneficia de acelaşi tratament ca şi cea rutieră, adică va beneficia de transferuri de la bugetul de stat pentru modernizarea şi mentenanţa reţelei de căi ferate.

Totodată, Popa a mai spus că ministrul Transporturilor, Ludovic Orban, i-a confirmat şi luni dimineaţă că va semna, în cursul acestei zile, ordinele care reglementează autorizarea şi verificarea periodică a personalului CFR.

Sindicaliştii CFR susţin că responsabili pentru falimentarea căii ferate, respectiv pentru periclitarea siguranţei traficului feroviar de bunuri şi persoane sunt ministrul Finanţelor, Varujan Vosganian, ministrul Transporturilor, Ludovic Orban, şi premierul Călin Popescu Tăriceanu, pentru lipsa de implicare.

Conducerea Federaţiei Mişcare Comercial precizează că va continua să întreprindă demersurile care se impun, inclusiv pe lânga Comisia Europeană, pentru ca infrastructura feroviară şi transportul feroviar să nu mai fie discriminate, a mai spus Popa.

Potrivit lui Popa, deşi ministrul Transporturilor a prezentat în Guvern atât OUG prin care infrastructura feroviară va beneficia de acelaşi tratament ca infrastructura rutieră, cât şi OUG care prevede convertirea datoriilor Companiei Naţionale CFR către furnizorii de energie electrică în acţiuni şi majorarea astfel al capitalului statului, ele au fost blocate de către Ministerul Finanţelor.

"Două mari unităţi ale statului închid anul 2008 fără buget de venituri şi cheltuieli aprobat, de unde rezultă că între cei doi oficiali ai Guvernului există divergenţe majore. Este inexplicabilă indiferenţa guvernanţilor în condiţiile în care în acest an, după zeci de ani, s-a produs un eveniment cu victime (un deces şi mai mulţi răniţi), mai multe evenimente cu pagube materiale şi creşterea evenimentelor pe liniile închiriate la firme private sau în care au fost implicaţi operatori feroviari privaţi, culminind cu evenimentul din data de 20 noiembrie, când s-ar fi putut produce o catastrofă, dacă vagoanele private de marfă deraiate de pe o linia închiriată ar fi căzut peste un tren de persoane aflat în circulaţie pe magistala CFR", a explicat Popa.

Sindicaliştii CFR din Federaţia Mişcare-Comercial au renunţat, în 6 noiembrie, la greva generală pe care au anunţat-o pentru a doua zi, după ce liderii sindicaliştilor au semnat un protocol cu ministrul Transporturilor, Ludovic Orban. Documentul prevedea că dacă până în 21 noiembrie se vor rezolva măcar două din cele patru puncte ale acordului, sindicatele vor renunţa definitiv la protest.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici