Sindicaliştii îi cer lui Andronescu retragerea URGENTĂ a ordinului privind planul de şcolarizare pentru anul 2019-2020

Reprezentanţii Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) anunţă, miercuri, că solicită ministrului Educaţiei, Ecaterina Andronescu, retragerea în regim de urgenţă a ordinului privind planul de şcolarizare pentru anul de învăţământ 2019-2020, deoarece destabilizează elevii şi profesorii.

363 afișări
Imaginea articolului Sindicaliştii îi cer lui Andronescu retragerea URGENTĂ a ordinului privind planul de şcolarizare pentru anul 2019-2020

Sindicaliştii îi cer lui Andronescu retragerea urgentă a ordinului privind planul de şcolarizare

FSLI a precizat, prin intermediul unui comunicat de presă, că ministrul educaţiei „face o eroare gravă” în acest moment, destabilizând zeci de mii de părinţi, cadre didactice şi mai ales elevi, care se pregătesc de înscrierea la liceu sau şcoli profesionale.

„Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ cere ministrului Educaţiei, doamna Ecaterina Andronescu, să retragă de urgenţă ordinul privind planul de şcolarizare 2019-2020. Considerăm că, în acest moment, ministrul Educaţiei face o eroare gravă, bulversând zeci de mii de elevi, care urmează să se înscrie la liceu sau şcoli profesionale, părinţi şi cadre didactice”, se arată în comunicatul menţionat.

Potrivit aceleiaşi surse, măsurile luate marţi de ministrul Educaţiei privind repartizarea, pe judeţe, a cifrelor de şcolarizare pentru învăţământul preuniversitar de stat, vor avea ca efect şi faptul că unii dintre profesori vor rămâne fără locuri de muncă.

„În plus, sunt colegi de-ai noştri, din cadrul liceelor, afectaţi direct, pentru că vor fi obligaţi să intre în restrângere de activitate, ceea ce înseamnă că, cel puţin unii dintre ei, vor rămâne fără posturi”, se mai precizează în comunicat.

Reprezentantii FSLI au mai spus că ordinul emis de Ecaterina Andronescu este unul „cu cifre de şcolarizare nerealiste şi discriminatorii” şi au dubii privind legalitatea acestuia.

”În dispreţ faţă de argumentele aduse de reprezentanţii FSLI şi faţă de avizele Comitetelor Locale de Dezvoltare a Parteneriatului Social (CLDPS) în care activează toţi partenerii sociali implicaţi în dezvoltarea învăţământului profesional şi dual, doamna ministru Ecaterina Andronescu promovează un ordin cu cifre de şcolarizare nerealiste şi discriminatorii, obligând elevi cu medii sub 5 să meargă spre învăţământul profesional şi dual, condiţie neprecizată de nici o metodologie, deci ilegală”, se mai arată în sursa citată. .

Sindicaliştii mai arată că Ministerului Educaţiei i s-a solicitat în repetate rânduri de către sindicalişti să se ţină cont de solicitările concrete ale operatorilor economici în contextul dezvoltării învăţământului profesional şi dual din România.

„Ordinul privind planul de şcolarizare 2019-2020 emis în cursul zilei de ieri, 28.05.2019, de Ministerul Educaţiei Naţionale, prevede crearea a 57.000 de locuri la şcolile profesionale, cu 26.000 de locuri în plus faţă de anul şcolar în curs. Discuţiile între reprezentanţii Ministerului Educaţiei Naţionale şi federaţiile sindicale reprezentative din învăţământul preuniversitar, pe tema dezvoltării învăţământului profesional şi dual în România, au avut loc de nenumărate ori şi s-a precizat de fiecare dată că pentru aceasta este necesar să se ţină cont de solicitările concrete ale operatorilor economici”, mai spun reprezentanţii Federaţiei.

Aceştia au mai precizat că tăierea numărului de clase de la liceu în detrimental înfiinţării unor clase în şcolile profesionale reprezintă „o strategie complet greşită”: “Este o strategie complet greşită să se taie clasele de liceu şi să le înfiinţezi la şcolile profesionale cu câteva zile înainte de terminarea cursurilor pentru clasele a VIII-a, fără să faci o analiză completă, în condiţiile în care nimeni nu ştie dacă există, în primul rând, solicitări ale agenţilor economici pentru locurile propuse, apoi baza materială imperios necesară pentru acest tip de învăţământ şi cadre didactice pentru pregătirea practică. În şcolile profesionale elevii merg să înveţe meserie, nu teorie”.

„Suntem de acord cu o creştere a numărului de clase în şcolile profesionale, dar după un plan care să răspundă nevoilor reale şi actuale ale pieţei muncii, nu să ajungem apoi în situaţia în care aruncăm în câmpul muncii absolvenţi care nu au unde să lucreze. În plus, acest plan trebuie introdus gradual”, a declarat preşedintele FSLI, Simion Hancescu.

Singura măsură care se impune în condiţiile date este „retragerea OMEN Nr.4057/2019 şi modificarea cifrelor de scolarizare, aşa cum au fost discutate şi aprobate în Comitetele Locale de Dezvoltare a Parteneriatului Social şi comunicate inspectoratelor şcolare şi MEN”, consideră sindicaliştii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici