Sindicaliştii încep protestele: pe 20 septembrie - acţiuni sindicale în ţară, între 22 şi 27 septembrie - proteste în Piaţa Victoriei

Sindicaliştii de la Cartel Alfa vor organiza în teritoriu, luni, pichete, urmând ca între 22 şi 27 septembrie să proteste în Piaţa Victoriei, acţiunile fiind doar ale acestei confederaţii chiar dacă iniţial se stabilise să participe toate confederaţiile.

104 afișări
Imaginea articolului Sindicaliştii încep protestele: pe 20 septembrie - acţiuni sindicale în ţară, între 22 şi 27 septembrie - proteste în Piaţa Victoriei

Sindicaliştii încep protestele: pe 20 septembrie - acţiuni sindicale în ţară, între 22 şi 27 septembrie - proteste în Piaţa Victoriei (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Vicepreşedintele Cartel Alfa Liviu Apostoiu a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că luni între orele 10:00 şi 18:00 vor fi organizate acţiuni sindicale în toate judeţele ţării, manifestările având o durată minimă de două ore, iar între 22 şi 27 septembrie în acelaşi interval orar vor ieşi zilnic aproximativ 4000 de oameni în Piaţa Victoriei.

Astfel, pe 22 septembrie vor participa federaţiile din sănătate, pe 23 federaţiile din educaţie, pe 24 federaţiile din sectorul economic, poliţie şi penitenciare, iar 27 federaţiile din administraţie şi chimie.

Liviu Apostoiu a precizat că au avut loc două întâlniri între Cartel Alfa, BNS, CNSRL Frăţia şi Meridian, în urma cărora s-a concretizat un program de acţiuni care urma să fie dezbătut în consiliile naţionale ale fiecărei confederaţii.

Ulterior, CNSRL Frăţia şi BNS s-au retras de la acţiunile stabilite în comun, iar Meridian nu a trimis încă un punct de vedere. "Este regretabil că pentru prima dată confederaţiile sindicale nu mai reuşesc să se înţeleagă. Este regretabil modul în care anumiţi colegi răspund la altfel de comenzi decât cele ale membrilor lor, pentru că pierderile suferite de toţi salariaţii vor fi greu de recuperat", a declarat miercuri în conferinţă de presă vicepreşedintele Ioan Homoş.

Reprezentanţii Cartel Alfa au afirmat că pe 27 septembrie vor intra în grevă generală pe termen nelimitat. Este posibil să li se alăture şi membrii Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Administraţie.

Sindicaliştii vor stoparea disponibilizărilor, stabilirea de programe concrete de investiţii finanţate corespunzător pentru păstrarea şi crearea a noi locuri de muncă, alte solicitări sunt legate de nemodificarea legii pensiilor în sensul să nu crească vârsta de pensionare, să nu se schimbe modul de calcul al pensiei, să nu fie eliminate categoriile speciale şi deosebite. De asemenea, Cartel Alfa cere să nu fie modificat Codul muncii, respectiv să nu fie desfiinţate contractele colective de ramură, cele la nivel naţional, să nu fie desfiinţată protecţia socială a salariaţilor la concediile colective, să nu fie desfiinţat contractul individual de muncă pe durată nedeterminată pentru a fi transformaţi salariaţii în zilieri.

Sindicaliştii mai cer un salariu minim garantat în plată de 750 de lei, păstrarea coeficienţilor de ierarhizare din legea salarizării unice, grila de ierarhizare să rămână 1/12, nu 1/15, modificarea legii inspecţiei muncii, renunţarea la toate măsurile de austeritate impuse de guvernul Boc, salariul de bază 1 să fie salariul minim garantat în plată pe economie.

Aceasta este lista de revendicări comună a tuturor confederaţiilor, însă protestele au decis să le facă separat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici