Sindicaliştii nemulţumiţi de echivalenţa între medicul primar şi conferenţiarul universitar

Federaţia Solidaritatea Sanitară este nemulţumită de echivalenţa între medicul primar şi conferenţiarul universitar, spunând că aceasta este valabilă doar pentru medicul primar din spitalele clinice şi cele de urgenţă în care are inclus în salariu sporul pentru astfel de unităţi.

22 afișări
Imaginea articolului Sindicaliştii nemulţumiţi de echivalenţa între medicul primar şi conferenţiarul universitar

Sindicaliştii nemulţumiţi de echivalenţa între medicul primar şi conferenţiarul universitar (Imagine: Mediafax Foto)

Preşedintele FSS, Viorel Rotilă afirmă, într-un comunicat de presă, că anunţul triumfalist al Ministerului Sănătăţii, potrivit căruia este mulţumit de creşterile salariale obţinute pentru personalul sanitar, constituie "doar o dovadă de politicianism şi de necunoaştere a Legii unice de salarizare".

"Satisfacţia cu care anunţă că a reuşit, spre exemplu, echivalarea dintre salariul medicului primar şi cel al conferenţiarului din învăţământul universitar ascunde de fapt lipsa de interes a ministerului pentru personalul din sistem, neputinţa de a negocia şi bucuria pentru salariile mici din învăţământ", arată sursa citată.

Fedraţia arată că s-a ferit până acum să facă comparaţii, însă modul greşit în care Ministerul Sănătăţii recurge la ele o determină să recurgă la ele.

"Există o echivalenţă între medicul primar şi conferenţiarul universitar, însă ea este valabilă doar pentru medicul primar din spitalele clinice şi cele de urgenţă (puţine la număr), în care are inclus în salariu sporul pentru astfel de unităţi (ceea ce înseamnă a compara mere cu pere), în timp ce medicii primari din marea majoritate a unităţilor sanitare din ţară au salariile cuprinse între 3,35 şi 4,25; utilizând comparaţia ministerului, cei din urmă sunt cam pe acelaşi loc cu lectorul universitar. Dacă vom continua comparaţiile descoperim lucruri triste: un medic primar din sănătate, care nu are spor de spital de urgenţă (adică marea majoritate a medicilor primari), câştigă mai puţin decât medicul primar veterinar (3,40-4,30) sau decât un profesor gradul I din învăţământul preuniversitar (3,35-4,30), şi exemplele de acest gen pot continua.Suntem de acord cu echivalenţa Ministerului Sănătăţii, numai că ea trebuie să fie făcută între medicul primar din spitalele obişnuite şi conferenţiarul universitar, în timp ce salariul medicului primar din spitalele de urgenţă trebuie să fie cuprins între 4,40 şi 6,00", explică liderul FSS.

Acesta consideră că, după plasarea în mod echitabil pe grila de salarizare a vârfurilor ierarhiei medicale, trebuie să urmeze rearanjarea grilei pentru toate categoriile de personal din sistemul sanitar şi să încerce să-i facă pe guvernanţi să înţeleagă asta pe ultima fază a negocierilor care se derulează începând de vineri.

"Dacă solicitările noastre nu vor găsi înţelegere vom fi nevoiţi să declanşăm protestele, alături de alte federaţii din ramura sanitară şi de cele din învăţământ", mai arată sursa citată.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici