Sindicatele declanşează conflictul de muncă, dacă patronatele nu decid salariul minim

Confederaţiile sindicale au anunţat că vor declanşa, vineri, conflictul de muncă dacă, până atunci, patronatele nu stabilesc un salariu minim pe economie, pentru 2008, mai mare decât cel de 480 de lei, oferit anterior şi respins de reprezentanţii salariaţilor.

3 afișări
Imaginea articolului Sindicatele declanşează conflictul de muncă, dacă patronatele nu decid salariul minim

Sindicatele declanşează conflictul de muncă, dacă patronatele nu decid salariul minim

"Vineri, pe 1 noiembrie, expiră termenul legal de 60 de zile, în care sindicatele şi patronatele trebuiau să negocieze salariul minim pe economie pentru anul viitor, iar dacă în patru zile reprezentanţii angajatorilor nu vin cu o propunere pe care s-o putem accepta, vom declanşa conflictul de muncă, putând chiar să ajungem la greva generală", a declarat, luni, preşedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu.

Cele două părţi s-au întâlnit luni, însă patronatele nu au venit cu nicio ofertă, exprimându-şi însă dorinţa de a modifica grila de ierarhizare. "Patronatele vor să schimbe articolul cu ierarhizarea, referindu-se la cei cu studii superioare care au salariul minim de două ori mai mare decât cei fără, dar acest lucru a fost negociat acum doi ani, la propunerea patronatelor", a subliniat Hossu.

Liderul Cartel Alfa a spus că acest lucru, referitor la ierarhizare, se poate discuta, însă sindicaliştii vor să finalizeze mai întâi problema referitoare la salariul minim.

Organizaţiile patronale au propus, la întâlnirea de săptămâna trecută, ca salariul minim pe economie în 2008 să fie de 480 de lei, propunerea fiind respinsă de sindicate.

"Patronatele au venit cu o altă sumă pentru salariu minim din 2008, mai mare cu 20 de lei decât precedenta, de 460 de lei, iar noi nu putem accepta, astfel că ne vom întâlni săptămâna viitoare din nou, când aşteptăm altă variantă, amânând declanşarea conflictului de muncă", declara preşedintele Cartel Alfa.

Cu două săptămâni în urmă, cele patru mari confederaţii sindicale - Blocul Naţional Sindical, Cartel Alfa, CNSLR Frăţia şi CSDR - atenţionau că nu sunt de acord cu nivelul de 460 de lei pentru salariul minim din 2008 propus de patronate, apreciind că acesta nu acoperă coşul minim de subzistenţă şi ameninţau cu declanşarea conflictului de muncă dacă reprezentanţii părţii patronale nu vin cu o altă ofertă.

"Dacă, săptămâna viitoare, patronatele nu vor avea un răspuns clar privind salariul minim pe economie în anul 2008, vom declanşa conflictul de muncă, cu toate consecinţele pe care le presupune", declara Hossu, acum o săptămână.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici