Sindicatele din învăţământ se pregătesc de grevă generală

Liderii Federaţiilor sindicale Alma Mater şi FEN au decis, vineri, organizarea unei greve de avertisment în 10 noiembrie, urmând ca din 18 noiembrie să intre în grevă generală pe termen nelimitat.

111 afișări
Imaginea articolului Sindicatele din învăţământ se pregătesc de grevă generală

Sindicaliştii de la Alma Mater şi FEN au stabilit calendarul protestelor (Imagine: Mediafax Foto)

Liderii Federaţiei sindicale Alma Mater au decis, vineri, organizarea unei greve de avertisment în 10 noiembrie, urmând ca din 18 noiembrie să intre în grevă generală pe termen nelimitat, cerând aplicarea legii de majorare cu 50 la sută a salariilor cadrelor didactice.

Biroul Executiv al Federaţiei Alma Mater a hotărât, în şedinţa de vineri, calendarul protestelor, în urma deciziei Guvernului de amânare până în 1 aprilie a aplicării legii de majorare cu 50 la sută a salariilor cadrelor didactice.

Astfel, sindicaliştii Alma Mater intră în grevă de avertisment în 10 noiembrie, între orele 12.00 şi 14.00, urmând să declanşeze greva generală din 18 noiembrie, la fel ca şi Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI).

Preşedintele Federaţiei Alma Mater, Răzvan Bobulescu, a anunţat că în 14 noiembrie va avea loc Consiliul Naţional al federaţiei, care va analiza situaţia socio-politică din acel moment, pentru a vedea dacă au intervenit modificări care să ducă la amânarea grevei generale din 18 noiembrie.

"Am obţinut doar o victorie morală prin promulgarea acestei legi, victorie care îi obligă pe cei care vin la guvernare să aplice legea. O altă obligaţie a guvernului viitor este elaborarea legii unice de salarizare, prin care sperăm să rezolvăm şi problema personalului nedidactic care lucrează în învăţământ", a spus Bobulescu.

Liderul Alma Mater a precizat că Guvernul a încălcat Constituţia Romnâniei prin amânarea aplicării legii, resprectiv articolul 115 alineatul 5 în care se arată că "Ordonanţa de urgenţă intră în vigoare numai după depunerea sa spre dezbatere în procedură de urgenţă la Camera competentă să fie sesizată şi după publicarea ei în Monitorul Oficial al României"

"În acest moment legea este în vigoare şi trebuie să ne dea banii", a mai spus Bobulescu.

Şi sindicaliştii Federaţiei "Spiru Haret" intră în grevă de avertisment pe 3 noiembrie, fără a stabili încă data grevei generale.

Federaţia Educaţiei Naţionale (FEN) a decis, vineri, să intre în grevă de avertisment de două ore în 10 noiembrie şi să declanşeze greva generală din 18 noiembrie, urmând să organizeze un pichet la sediul Parlamentului în ziua dezbaterii ordonanţei de amânare a majorării salariilor profesorilor.

Consiliul Naţional al Federaţiei Educaţiei Naţionale a decis, vineri, corelarea acţiunilor de protest faţă de decizia de amânare a aplicării legii de majorare a salariilor cadrelor didactice cu cele ale Federaţiei Alma Mater şi Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, a declarat secretarul general al FEN, Constantin Ciosu.

Liderul sindical a spus că insistă ca şi Federaţia "Spiru Haret" să îşi coreleze acţiunile de protest cu cele trei federaţii.

Reprezentanţii FEN au spus că vor trimite scrisori tuturor parlamentarilor prin care vor cere respingerea ordonanţei de urgenţă privind amânarea până în 1 aprilie 2009 a aplicării legii de majorare cu 50 la sută a salariilor cadrelor didactice.

Ciosu a adăugat că situaţia politică ar putea să se schimbe după greva de avertisment din 10 noiembrie, astfel încât este posibil ca greva generală anunţată pe 18 noiembrie să fie amânată.

Şi ceilalţi bugetari se pregătesc de grevă

Citește mai departe:

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Citește mai departe:

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici