Sindicatele şi patronatele au o variantă de Cod al muncii şi o trimit astăzi premierului

Sindicatele şi patronatele au o variantă de Cod al muncii, în care au inclus toate modificările pe care le vor la proiectul de lege, iar vineri, după ce vor semna documentul comun, îl vor trimite premierului.

50 afișări
Imaginea articolului Sindicatele şi patronatele au o variantă de Cod al muncii şi o trimit astăzi premierului

Sindicatele şi patronatele au o variantă de Cod al muncii şi o trimit astăzi premierului (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)

Cele cinci confederaţii sindicale şi patru confederaţii patronale semnează, vineri, propunerile de modificare a Codului muncii şi a Codului dialogului social în forma convenită de comun acord, iar o delegaţie a partenerilor sociali va merge apoi la Guvern pentru a depune documentul.

Liderii confederaţiilor sindicale şi patronale se întâlnesc la ora 12.00, la sediul CSDR, pentru a semna documentul, care va fi înaintat, două ore mai târziu, premierului.

După negocierile de marţi, de la Ministerul Muncii, reprezentanţii sindicatelor şi ai unor patronate au cerut premierului să îl demită pe ministrul Muncii, Ioan Botiş, nemulţumiţi de modul în care s-au desfăşurat discuţiile pe proiectul Codului muncii. Ei anunţau blocarea negocierilor cu ministrul Muncii şi cereau o întâlnire cu premierul Emil Boc, susţinând şi că vor solicita preşedintelui Traian Băsescu să medieze acest conflict.

La scurt timp după ce partenerii sociali anunţau blocarea negocierilor cu ministrul Muncii pe tema Codului social, premierul i-a invitat la discuţii, la Palatul Victoria.

După negocierile cu premierul Emil Boc s-a convenit ca sindicatele şi patronatele să trimită la Guvern, până vineri, un punct de vedere comun privind modificările la Codul muncii şi celelalte legi negociate până în prezent.

Propunerile sindicatelor şi patronatelor vor fi analizate de premierul Emil Boc până în 26 ianuarie, urmând ca acesta să comunice care dintre punctele cuprinse în documentele partenerilor sociali vor fi luate în calcul.

Sindicatele şi patronatele anunţau că vor prezenta premierului o variantă de Cod al muncii în care să fie principii, nu reguli generale, printre propuneri fiind excluderea perioadei de probă şi posibilitatea ca şi patronii să aibă drept la propria grevă, nu doar angajaţii. Partenerii sociali mai propun flexibilizarea contractele de angajare şi disponibilizare, precum şi formule de ocupare sau de completare cu măsuri de asistenţă socială activă.

Reprezentanţii sindicatelor şi patronatelor iau în calcul manifestări de stradă, încetarea voluntară a lucrului şi declanşarea grevei generale în cazul în care propunerile lor la Codul muncii şi Codul dialogului social nu vor fi luate în calcul de către premier.

Totodată, liderii sindicatelor şi patronatele spun că, în cazul în care premierul nu va agrea propunerile lor de modificare a Codului muncii, parlamentari din opoziţie, dar şi de la putere îşi vor asuma această variantă de Cod al muncii şi o vor susţine în Parlament, astfel încât este posibil ca în Legislativ să ajungă două forme ale actului normativ.

UNPR a anunţat deja că va susţine propunerile sindicatelor de modificare a Codului muncii în cadrul negocierilor din coaliţia de guvernare. Preşedintele UNPR, Marian Sârbu, anunţa, joi, după discuţiile cu liderii confederaţiilor sindicale, că Uniunea susţine negocierile colective şi doreşte ca proiectul Codului muncii, care urmează să fie asumat de Guvern, să fie elaborat în acord cu principalele confederaţii sindicale şi patronate.

Codul muncii şi proiectele de legi privind dialogul social ar trebuie finalizate până la începutul sesiunii parlamentare, aşa cum solicita, recent, premierul Emil Boc.

Guvernul nu a decis deocamdată dacă îşi va asuma răspunderea în Parlament pe proiectul de modificare a Codului muncii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici