Sindicatul Poliţiştilor: Nealocarea de bani la rectifiicare poate declanşa o "ripostă publică"

Sindicatul Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual susţine că, din informaţiile pe care le are, la rectificarea bugetară fondurile MAI ar urma să scadă, în loc să fie majorate şi în acest context îi cere premierului Victor Ponta o analiză atentă pentru a nu declanşa "o ripostă publică".

1752 afișări
Imaginea articolului Sindicatul Poliţiştilor: Nealocarea de bani la rectifiicare poate declanşa o "ripostă publică"

Sindicatul Poliţiştilor: Nealocarea de bani la rectifiicare poate declanşa o "ripostă publică" (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)

Sindicatul Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual (SNPPC) arată, vineri, într-un comunicat de presă, că deşi Ministerul Afacerilor Interne a solicitat oficial Guvernului fonduri pentru asigurarea logisticii necesare funcţionării structurilor sale, precum şi plata drepturilor poliţiştilor, există informaţii că, la rectificarea bugetară de săptămâna viitoare, aceste fonduri vor fi reduse.

În acest context, SNPPC face un apel public către premierul Victor Ponta, cerându-i să analizeze "cu mare atenţie" solicitările poliţiştilor, pentru a nu declanşa "o ripostă publică" din partea acestora.

"Cu toate că în campaniile electorale premierul Victor Ponta a susţinut întotdeauna revendicările poliţiştilor, precum şi problemele instituţionale ale MAI, de la începutul acestui an se constată un dezinteres total al Guvernului României în rezolvarea acestor probleme. Numărul de poliţişti la nivel naţional, raportat la numărul de locuitori, precum şi lipsa fondurilor alocate ministerului pentru derularea activităţilor de combatere a infracţionalităţii, asigurarea ordinii şi liniştii publice, au determinat angrenarea poliţiştilor în desfăşurarea unor activităţi peste programul normal de lucru, fără o remunerare suplimentară", se arată în comunicatul transmis agenţiei MEDIAFAX.

Sindicaliştii reclamă şi lipsa protecţiei juridice din partea statului, lucru care a generat o stare de nemulţumire majoră în rândul poliţiştilor, cu repercusiuni grave asupra activităţii şi neîncrederea acestora în actul de guvernare.

"În ultimii ani, poliţiştii şi-a primit drepturile prevăzute de lege cu întârziere, în comparaţie cu celelalte structuri din sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională. Deşi s-au întreprins diferite acţiuni pentru modificarea unor acte normative care să acopere aceste disfuncţionalităţi (proiect Statutul poliţistului, proiect OUG pentru plata sporului de 100 la sută din salariul de bază pentru munca în zilele de sâmbătă, duminică ori în celelalte zile de sărbătoare legală în care nu se lucrează), acestea au rămas la stadiul de proiecte", se mai arată în comunicat.

Sindicaliştii consideră că Guvernul nu trebuie să găsească soluţii pentru a face economii la bugetul de stat în sectorul de ordine publică pentru astfel de "economii" pot genera disfuncţionalităţi ale statului de drept şi vor avea repercusiuni directe asupra securităţii cetăţenilor României, având în faţă un domeniu confruntat cu probleme grave, precum lipsa fondurilor şi a dotărilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici