Soarele s-a ascuns după Lună. Prima eclipsă de Soare din 2021. În România a fost vizibilă la Satu Mare

  • Prima eclipsă de Soare din 2021 a avut loc joi, 10 iunie, între 12.47 şi 14.29, orele României.
  • În România a fost cel mai vizibilă la Satu Mare, în procent de 2%.
  • Fizicianul Cristian Presură a explicat fenomenul într-un live pe TikTok.
  • Eclipsa de soare s-a văzut parţial în emisfera nordică, într-o proporţie mai mare în zona Arctică, Islanda, nordul Canadei şi estul SUA
628 afișări
Imaginea articolului Soarele s-a ascuns după Lună. Prima eclipsă de Soare din 2021. În România a fost vizibilă la Satu Mare

Soarele s-a ascuns după Lună. Prima eclipsă de Soare din 2021. În România a fost vizibilă la Satu Mare

Prima eclipsă de soare din 2021 a avut loc astăzi. Timp de 102 minute, Luna a acoperit într-o anumită măsură Soarele. La noi, evenimentul a cam fost trecut cu vederea. 

Au trecut 22 de ani de la eclipsa totală de Soare care s-a văzut şi în România. Acum oamenii nu s-au mai oprit să se uite spre cer. La Timişoara a fost vizibilă în proporţie de 0.6%. Prea puţin pentru localnici.
 
„Am văzut-o pe cea din ’99, cu ochelari, pregăti. Aia a fost totală, cred. Da, a fost o senzaţie mişto. Asta nu am observat-o. Ba, parcă văd într-un colţ. Dar nu ştiu, poate nu am ochelarii potriviţi.
 
Da? E eclipsă? (se uită la soare). Super mişto. O să mă uit, o să caut pe google. Copiii mei sunt la fel de năstruşnici ca întotdeauna. N-am observat nimic schimbat.”, 
 
„Dacă tună la 100 de kilometri, căţelul meu deja se agită, intră în trepidaţii, îmi dă informaţiile meteo. Aşa dormea şi sforăia, când am plecat de acasă, că mi s-a părut că nu prea îi pasă. Era liniştit. Înseamnă că eclipsa nu-l afectează.”
 
Eclipsa a fost alunară. La momentul de vârf, Luna a acoperit Soarele în proporţie de 89%. Nu s-a văzut decât în anumite zone, însă pe net a fost transmis în direct. Fizicianul Cristian Presură a explicat pe TikTok în direct tot fenomenul şi s-a amuzat la întrebările pe care le primea de la cititori.
 
„Văd eclipsa, dar de ce fuge soarele?
 
Nu, soarele nu fuge. De fapt Pământul se învârte în jurul axei proprii. Pentru că Pământul se învârte în jurul axei proprii mă poartă şi pe mine, şi telescopul”, a afirmat Cristian Presură.
 

Unde s-a văzut în România

HARTA zonelor de unde a putut fi admirat fenomenul

 
 

Unde s-a văzut în lume

 
 
 
 
 
 
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici