Societatea de Educaţie Contraceptivă şi Sexuală, proiect pentru îmbunătăţirea vieţii copiilor şi tinerilor cu cerinţe educaţionale speciale (CES)

ONG-ul Societatea de Educaţie Contraceptivă şi Sexuală anunţă derularea, în perioada 1 iunie 2022 – 30 septembrie 2023, în parteneriat cu Centrul Municipiului Bucureşti de Resurse şi Asistenţă Educaţională şi Sex og Politikk, a proiectului ASIGURacCES ce are ca scop îmbunătăţirea vieţii copiilor şi tinerilor cu cerinţe educaţionale speciale (CES).

140 afișări
Imaginea articolului Societatea de Educaţie Contraceptivă şi Sexuală, proiect pentru îmbunătăţirea vieţii copiilor şi tinerilor cu cerinţe educaţionale speciale (CES)

Societatea de Educaţie Contraceptivă şi Sexuală, proiect pentru îmbunătăţirea vieţii copiilor şi tinerilor cu cerinţe educaţionale speciale (CES)

Problema proiectului o reprezintă barierele de acces la o educaţie incluzivă a copiilor şi tinerilor cu cerinţe educaţionale speciale (CES), lipsa egalităţii de tratament în relaţie cu ceilalţi elevi şi riscul mai mare de a fi victimele abuzului, atrage atenţia ONG-ul.

Copiii cu CES se confruntă cu stereotipuri negative şi cu practici instituţionale discriminatorii în spaţiul şcolar care conduc la creşterea riscului de abandon şcolar, susţin reprezentanţii SECS. 

Sistemul de învăţământ de masă nu dispune de resurse umane cu competenţe în privinţa protecţiei şi respectării drepturilor omului, care să fi accesat programe de formare continuă pentru lucrul cu copii cu CES sau care să folosească metode de predare şi evaluare adaptate la nevoile fiecărui elev cu CES.

În timp ce numărul de elevi cu CES a înregistrat în anul şcolar 2021-2022 o creştere de 24,08%, numărul profesorilor a crescut cu doar 1,03%, arată organizaţia. Încadrarea profesorilor itineranţi şi de sprijin se realizează conform art. 11 din Ordinul 5574/2011 şi prevede un număr maxim de 12 copii/elevi/tineri cu deficienţe moderate sau uşoare. În realitate, situaţia la nivel naţional este una problematică, media fiind de 46,6 elevi cu CES la un singur profesor itinerant. 
 

 

Anul şcolar 2020-2021

Anul şcolar 2021-2022

Elevi CES

63.282

78.522

Profesori

5.223

5.277

„În mod cert, acest deficit asupra căruia încercăm să tragem un semnal de alarmă duce la scăderea eficienţei actului educaţional. Proiectul ASIGURacCES este unul important şi necesar întrucât el formează şi abilitează 40 de cadre didactice şi specialişti în sprijinul copiilor cu cerinţe educaţionale speciale”, declară Gabriel Brumariu, Director Executiv SECS.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici