Societatea Timişoara cere SRI să spună în câte dosare de corupţie a folosit mijloace de interceptare

Societatea Timişoara solicită SRI să comunice în câte dosare de corupţie şi securitate naţională au fost utilizate mijloace de ascultare, până la decizia Curţii Constituţionale a României, transmite corespondentul MEDIAFAX.

628 afișări
Imaginea articolului Societatea Timişoara cere SRI să spună în câte dosare de corupţie a folosit mijloace de interceptare

Societatea Timişoara cere SRI să spună în câte dosare de corupţie a folosit mijloace de interceptare

Potrivit unui comunicat transmis, marţi, de Societatea Timişoara, aceasta salută decizia Curţii Constituţionale a României legate de interzicerea interceptării convorbirilor de către SRI în cadrul anchetelor penale.

"Societatea Timişoara îşi manifestă deplinul acord în legătură cu sensul interpretării deciziei Curţii Constituţionale a României, care afirmă în mod corect că Serviciul Român de Informaţii nu poate efectua acte de urmărire penală, precum şi acordul în legătură cu transferul de procedură prin care, indiferent de fază şi mod de realizare, inclusiv aceea de interceptare a convorbirilor, aceasta cade exclusiv în sarcina Poliţiei judiciare sub supravegherea procurorului. Totodată, salutăm soluţia găsită în punerea în practică a deciziei de către Guvern şi CSAT”, se arată în comunicat.

Membrii acesteia cer SRI să comunice situaţia mandatelor de urmărire şi interceptare executate până în prezent, atât în cazul anchetelor de corupţie, cât şi în cele privind securitatea naţională.

"Odată cu intrarea în litera şi spiritul Constituţiei a activităţii de interceptare a convorbirilor, Societatea Timişoara solicită, în lumina transparenţei democratice, ca Serviciul Român de Informaţii să informeze cu celeritate publicul cu privire la situaţia mandatelor de urmărire şi interceptare a convorbirilor executate până în prezent, precum şi cu privire la finalitatea acestora (atât în cazurile actelor de corupţie, cât şi cele privind securitatea naţională). În mod concret, solicităm să se comunice în câte dosare penale din ambele categorii au fost utilizate mijloacele de ascultare ale SRI, până la intrarea activităţii sale în limitele constituţionale. Totodată, solicităm ca prin modificarea reglementărilor privind activităţile de supraveghere tehnică, prin realizarea acestora pentru dosarele penale de către poliţişti sub supravegherea procurorului, interceptarea convorbirilor sub supraveghere judicară să nu fie probă constitutivă în cercetarea penală, ci să fie complementară acesteia, respectându-se astfel prezumţia de nevinovăţie”, arată reprezentanţii Societăţii Timişoara.

Aceştia spun că au încredere că prin acest transfer de responsabilitate cu privire la interceptările telefonice, orice suspiciune în legătură cu manipularea politică a ”ascultării telefoanelor” se va estompa şi că actul de justiţie va fi realizat în spiritul Constituţiei.

Decizia CCR privind interceptările şi OUG pe aceeaşi temă au fost publicate, luni seara, în Monitorul Oficial.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici