Solicitările fermierilor protestatari au fost trimise Ministerului Agriculturii

Plata subvenţiilor APIA, compensaţii pentru pierderile suferite de fermierii afectaţi de importurile din Ucraina şi reintruducerea taxelor vamale pentru produsele din această ţară, credite su dobândă subvenţionată - sunt doar o parte dintre solicitările fermierilor protestatari transmise MADR.

143 afișări
Imaginea articolului Solicitările fermierilor protestatari au fost trimise Ministerului Agriculturii

Solicitările fermierilor protestatari au fost trimise Ministerului Agriculturii

Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare (AAC) a transmis Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Regionale (MADR) solicitările fermierilor şi cooperativelor membre, înainte de întâlnirea care va avea loc luni la Minister.

AAC a inclus în lista de solicitări şi termene clare pentru soluţionare/implementare, şi cer ca Ministerul Agriculturii, prin ministrul Florin-Ionuţ Barbu, să şi le asume în cadrul consultărilor programate pentru luni.

Astfel, fermierii cer plata către toţi fermierii în regim de urgenţă a subvenţiilor APIA – plăţi directe şi plăţi compensatorii până la 31 Ianuarie 2024 pentru schemele care nu ţin de alte termene. Cer derogare GAEC 7 şi GAEC 8 şi clarificarea condiţiilor în care se aplică sau nu se aplică cele două GAEC-uri începând cu anul de cerere 2023-2024. Termen este 23 ianuarie 2024. De asemenea, cer compensarea pierderilor suferite de fermierii români afectaţi de importurile din Ucraina şi reintroducerea taxelor vamale pentru mărfurile de origine Ucraina. Potrivit acestora, este obligatorie adoptarea unor măsuri de stabilire a unor culoare separate pentru cerealele şi oleagioasele din România /UE, monitorizarea transporturilor prin sigilii electronice cu GPS şi clarificarea situaţiei cu mărfurile agricole de origine Republica Moldova. Termen pentru această solicitare este 31 mai 2024.

De asemenea, fermierii cer acordarea de credite cu dobândă subvenţionată pentru capital de lucru şi investiţii în ferme, cu marja dobânzii de maxim 2%. Termen ar trebui să fie 31 ianuarie 2024. Ei mai cer utilizarea suplimentară a cadrului temporar Ucraina pentru acordarea către toţi fermierii pentru plata în regim de urgenţă a sprijinului de 100 euro/ha/UVM pentru toate culturile agricole în anul agricol 2022-2023 (culturi de primăvară şi culturi de toamnă). Pentru asta, spun fermierii, este nevoie de promovarea unei OUG pentru declararea stării de forţă majoră, în agricultură, la nivel naţional. Termen: 31 mai 2024.

Fermierii solicită şi actualizarea valorii ajutorului de stat privind rambursarea accizei pentru motorina achiziţionată şi utilizată în agricultură, termen fiind 30 iunie 2024 şi modificarea în regim de urgenţă a Ordonanţei 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, astfel: echivalarea permiselor de condus categoria B, cu categoria TR; introducerea tractoarelor agricole şi forestiere în categoria vehiculelor lente; continuarea înregistrării la Primărie a tractoarelor şi celorlalte vehicule lente; exceptarea utilajelor şi echipamentelor agricole folosite maximum 60 zile pe an în circulaţia pe drumurile publice, de la obligaţia realizării inspecţiei tehnice periodice şi obţinerea CIV. Termen: 31 ianuarie 2024. Ei mai cer asumarea revizuirii şi adoptării legislaţiei necesare, în actualul exerciţiu parlamentar, privind durata minimă a contractului de arendă, precum şi concesionarea păşunilor. Termen: 30 iunie 2024. Mai cer acordarea unui ajutor de stat pentru subvenţionarea îngrăşămintelor utilizate în sectorul agricol. Termen: 30 iunie 2024 şi compensarea costului energiei folosite pentru irigaţii - termen: 31 ianuarie 2024. O altă solicitare este reintroducerea facilităţilor fiscale pentru salariaţii din agricultură, cu termen 30 iunie 2024.

Alte solicitări sunt:

- clarificarea legislaţiei pentru plata ANT şi SCZ în zootehnie începând cu anul de cerere 2023. Termen: 31 ianuarie 2024
- sprijin pentru sectorul de vaci de lapte printr-un ajutor de minimis pentru achiziţia de viţele. Termen: 31 marie 2024
- plata subvenţiilor pe baza unor dovezi privind activitatea agricolă pentru combaterea încasării sumelor APIA de către persoane care nu fac agricultură. Termen: 29 februarie 2024
- modul de aplicare a legislaţiei privind amplasamentul fotovoltaicelor pe terenuri fertile;
- Legea Vânătorii şi carnivorelor mari;
- Analiza modului prin care OCPI implementează legislaţia şi hotărârile judecătoreşti cu impact asupra fermierilor (vânzarea-cumpărarea terenurilor, cadastru etc.);
- Implementarea şi operaţionalizarea Sistemului Naţional de Gestionare şi Control Integrat al Riscurilor în Agricultură. Termen: 31 mai 2024.

„În cazul în care ministrul Florin-Ionuţ Barbu nu va accepta şi respecta termenele asumate, AAC va iniţia de urgenţă demersurile pentru organizarea unui protest autorizat la nivel naţional”, susţin fermierii.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici