"Solidaritatea Sanitară": Pentru propriile greşeli Guvernul încearcă să scoată vinovate confederaţiile

Conducerea Federaţiei "Solidaritatea Sanitară" susţine că Executivul încearcă să culpabilizeze confederaţiile pentru greşelile guvernanţilor, în condiţiile în care sindicaliştii au atras atenţia încă din august asupra vicierii negocierilor la legea de salarizare unitară.

39 afișări
Imaginea articolului "Solidaritatea Sanitară": Pentru propriile greşeli Guvernul încearcă să scoată vinovate confederaţiile

"Solidaritatea Sanitară": Pentru propriile greşeli Guvernul încearcă să scoată vinovate confederaţiile (Imagine: Mediafax Foto)

Potrivit preşedintelui Federaţiei "Solidaritatea Sanitară", Viorel Rotilă, procedura corectă de negociere pentru legea unică de salarizare trebuia să înceapă cu discuţii la nivel de ministere cu toate federaţiile sindicale din ramura respectivă, care să reprezinte toate tipurile de salariaţi, iar acestea să fie urmate de negocieri la nivelul Guvernului cu toate confederaţiile sindicale.

"Negocierile la nivelul ministerelor sunt obligatorii în special datorită cadrului legal creat de negocierea Contractelor colective la nivel de ramură, Legea unică de salarizare modificând contracte colective negociate şi aflate în derulare", precizează liderul sindical, într-un comunicat de sâmbătă al federaţiei.

Rotilă susţine că nerespectarea acestei proceduri a condus la "grave distorsiuni" în elaborarea textului de lege şi a grilei de salarizare, la încălcarea prevederilor Contractului colectiv la nivel de ramură sanitară şi la nemulţumirea federaţiilor.

"Odată procedurile legale viciate, s-a creat cadrul legal pentru desfăşurarea acţiunilor de protest, inclusiv a grevei. Nemulţumirea noastră ca federaţie este legată de grava încălcare a acestor mecanisme legale şi de încercarea de a acoperi aceste ilegalităţi prin trimiterea, făcută de Guvern în special prin intermediul Ministerului Muncii, la acceptul confederaţiilor, încercând să fie folosite confederaţiile drept giranţi ai ilegalităţilor săvârşite la nivelul ministerului", a spus liderul sindical.

Potrivit lui Rotilă, "Cartel Alfa", confederaţia la care este afiliată federaţia pe care o conduce, a atras în mod public atenţia încă din luna august asupra vicierii negocierii la legea unică de salarizare, din cauza faptului că Ministerul Sănătăţii "nu şi-a respectat obligaţiile de negociere faţă de partenerii sociali".

"În aceste condiţii, ne declarăm solidari cu CNS «Cartel Alfa» în elaborarea strategiilor de abordare a legii unice şi în desfăşurarea acţiunilor de protest pentru acceptarea amendamentelor pe care le avem la legea unică", se mai arată în comunicatul citat.

Rotilă a adăugat că legea unică de salarizare va determina, ca efect secundar, o sincronizare a acţiunilor şi strategiilor federaţiilor din sistemul bugetar, la care organizaţia sindicală pe care o conduce va partipa doar în măsura în care au ca scop apărarea intereselor membrilor săi de sindicat.

"Deoarece nu dorim să fim parte la diferite jocuri de interese, politice sau sindicale, participarea noastră la manifestările de protest anunţate de Alianţa federaţiilor din sistemul bugetar este determinată doar de dorinţa de a ne vedea amendamentele acceptate", menţionează Viorel Rotilă în finalul comunicatului.

Federaţia "Solidaritatea Sanitară" vrea ca medicul primar să aibă un coeficient de minimum 6 în grila unică, deoarece este treapta profesională cea mai ridicată din sistem, excluzând funcţiile de conducere, realizându-se astfel o poziţionare a nivelului maxim din sănătate la jumătatea grilei.

Premierul Emil Boc s-a întâlnit, sâmbătă, la Guvern, cu liderii sindicali, pentru o ultimă discuţie privind proiectul legii de salarizare unitară înainte ca Guvernul să decidă care dintre amendamentele primite vor fi incluse în document şi transmise Parlamentului, pentru asumarea răspunderii. La întâlnire participă şi reprezentanţii ministerelor implicate în elaborarea legii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici