Sondaj: O treime dintre evreii din România sunt alarmaţi de riscurile antisemitismului

O treime dintre evreii din România sunt alarmaţi de riscurile antisemitismului, iar aproape un sfert susţin că au fost victime ale unor remarci antisemite, arată un studiu realizat pentru Institutul „Elie Wiesel”.

718 afișări
Imaginea articolului Sondaj: O treime dintre evreii din România sunt alarmaţi de riscurile antisemitismului

Conform sondajului, 71% dintre cei chestionaţi consideră că există antisemitism în România, iar 23% apreciază că aceste este prezent în „mare măsură”.

De asemenea, 41% consideră că antisemitismul a crescut în ultimii 5 ani. 38% susţin că antisemitismul a rămas la fel, în timp ce 16% apreciază că acesta a scăzut puţin sau foarte puţin.

Studiul arată că între 38% şi 68% dintre evreii din România apreciază că antisemitismul este o problemă în viaţa politică, pe reţelele sociale, în mass media etc.

24% dintre cei chestuionaţi afirmă că au fost victima unor remarci antisemite, iar 59% spun că acest lucru s-a întâmplat în mediul offline, iar 40% în mediul online. 51% spun că nu au raportat incidentul.

Potrivit sondajului, 14% afirmă că au fost ţinta unor acţiuni antisemite, din care cei mai mulţi, 51%, au spus că nu au raportat incidentul.

7% dintre cei chestionaţi au spus că evită să poarte obiecte care ar putea duce la identificarea lor ca evreu, iar 30% spun că fac acest lucru câteodată.

Rezultatele studiului mai arată că 51% consideră că statul protejează evreii în România.

Studiul a fost realizat de Avangarde, în perioada 1 august-1 octombrie 2023, pentru Institutul „Elie Wiesel” în comunitatea evreilor din România, pentru a măsura nivelul de securitate pe care îl resimt şi percepţiile cu privire la antisemitism.

Sondajul s-a realizat cu sprijinul Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România, iar interviurile au fost realizate prin metoda face-to-face înainte de atacurile teroriste din sudul Israelului.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici