Sondaj World Vision România: Şase din zece fete au încercat diete extreme la presiunea de pe social media şi din cauza criticilor

  • Şase din zece fete au încercat diete extreme sau periculoase pentru a creşte sau a scădea în greutate.
  • Ele recurg la astfel de acţiuni din cauza presiunilor pe care le resimt din pricina imaginilor promovate în media, inclusiv pe reţelele de socializare.
102 afișări
Imaginea articolului Sondaj World Vision România: Şase din zece fete au încercat diete extreme la presiunea de pe social media şi din cauza criticilor

Şondaj World Vision România: Şase din zece fete au încercat diete extreme la presiunea de pe social media şi din cauza criticilor

O altă cauză este reprezentată de criticile aduse din partea băieţilor şi a bărbaţilor.

Totodată, jumătate dintre fete sunt doar relativ sau deloc mulţumite de corpul lor, iar un procent similar evită participarea la activităţi sociale din cauza nesiguranţei legate de aspectul fizic, arată cel mai recent sondaj realizat de World Vision România cu ocazia Zilei Internaţionale a Femeii.

Sondajul a avut loc în rândul a aproximativ 400 de adolescente, majoritatea din mediul rural şi eleve la liceu.

Peste 66% dintre respondente se simt judecate de cei din jur pentru modul în care se îmbracă. Dintre acestea, 41 % sunt total sau în mare de măsură de acord cu afirmaţia „Când aleg să port haine care îmi plac, dar care sunt considerate de unii ca fiind provocatoare sau neadecvate, mă simt adesea judecată de cei din jur."

Aproape jumătate (43.5%) dintre fete se simt doar relativ sau deloc confortabil cu corpul lor, mai arată acelaşi sondaj. Procentul de adolescente creşte atunci când sunt întrebate dacă sunt mulţumite de modul în care arată corpul lor la 50%. O cifră îngrijorătoare este că aproape una din zece adolescente nu este deloc mulţumită de corpul său.

Mare parte din această presiune este cauzată de imaginile prezente pe social media cu femei şi adolescente care arată conform unor standarde nerealiste pentru marea majoritate a persoanelor de sex feminin. Una din două adolescente (47%) spune că se confruntă cu presiunea de a arăta perfect din cauza reţelelor de socializare, iar asta pentru că se compară cu imaginile pe care le postează alte femei. „Găsesc greu reprezentări media (filme, reclame, social-media etc.) ale fetelor sau femeilor care arată similar cu mine”, spun acestea.

Fetele, ţinta criticilor din partea sexului masculin

O altă realitate îngrijorătoare este referitoare la numărul mare de fete care au fost criticate de persoane de sex opus, inclusiv adulţi, în baza aspectului fizic. Mai exact, 64% dintre respondente s-au simţit judecate de băieţi sau bărbaţi din această privinţă.

Din cauza complexelor referitoare la corpurile lor, şase din zece adolescente au încercat diete extreme sau nesănătoase cel puţin o dată în viaţa lor pentru a pierde sau a creşte în greutate. Iar pentru aproape un sfert dintre fete (23.4%) aceste diete periculoase reprezintă o obişnuinţă.

Totodată, patru din zece tinere se simt constant sau frecvent vinovate dacă mănâncă ceva considerat nesănătos, în timp ce alte două din zece (22%) se confruntă şi ele într-o mică măsură cu acest sentiment de vinovăţie.

O altă consecinţă a acestui val de presiune referitor la imginea corpurilor fetelor este izolarea. Mai bine de jumătate dintre ele au refuzat să participe la anumite activităţi sociale pentru că se simţeau “nesigure de aspectul lor fizic”, au mărturisit peste 52% dintre adolescentele respondente.

Din aceeaşi cauză, tinerele sunt şi extrem de stresate. Mai mult de jumătate (56%) dintre fete se gândesc constant sau frecvent la cum arată. Un procent similar (47.5%) de adolescente se gândesc constant sau frecvent că viaţa lor ar fi mai bună dacă ar arăta diferit.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici