Sorin Cîmpeanu: Decizia UMF Iaşi, ca studenţii să fie primiţi în examene testaţi sau vaccinaţi, corectă

  • Decizia ca studenţii de la UMF Iaşi să poată fi primiţi la examene doar dacă vor dovedi că sunt vaccinaţi, au un test negativ sau demonstrează că au fost bolnavi de Covid e corectă, spune ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu.
  • UMF Iaşi poate lua această decizie, pentru că există autonomie universitară.
492 afișări
Imaginea articolului Sorin Cîmpeanu: Decizia UMF Iaşi, ca studenţii să fie primiţi în examene testaţi sau vaccinaţi, corectă

Sorin Cîmpeanu: Decizia UMF Iaşi, ca studenţii să fie primiţi în examene testaţi sau vaccinaţi, corectă

Decizia ca studenţii de la UMF Iaşi să poată fi primiţi la examene doar dacă vor dovedi că sunt vaccinaţi, au un test negativ sau demonstrează că au fost bolnavi de Covid e corectă, spune ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu: „Cu siguranţă nu este îngrădit niciun drept. Nu sunt studenţi oarecare”.

Cu siguranţă nu este îngrădit niciun drept. Nu sunt studenţi oarecare, sunt studenţi la Facultatea de Medicină. Ei intră în spitale. În spitale bolnavii au obligativitatea prezentării unui test PCR. Dacă bolnavii intră în spital având test PCR, nu văd de ce am face o diferenţiere şi am primi studenţii de la Medicină fără test PCR”, a declarat, joi, ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu.

Potrivit acestuia, UMF Iaşi poate lua această decizie, pentru că există autonomie universitară.

„Este un lucru sfânt. Deciziile se iau în consiliile de administraţie şi în senatele universitare, în care sunt reprezentanţi ai cadrelor didactice şi studenţilor. Aceste decizii se iau în baza autonomiei universitare şi împreună cu reprezentanţii studenţilor. Nici Ministerul Educaţiei, nici vreun partid sau altcineva nu cred că are dreptul să se amestece în deciziile universităţilor. Deci deciziile sunt corecte pentru că sunt patru variante: fie eşti vaccinat, fie ai trecut prin boală, fie ai un test PCR şi se admit la UMF Iaşi inclusiv testele antigen rapid, care sunt foarte simplu de făcut”, a mai spus Cîmpeanu.

Studenţii de la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Iaşi vor fi primiţi la examene doar dacă vor dovedi că sunt vaccinaţi, au un test negativ sau demonstrează că au fost bolnavi de Covid.

Decizia a fost luată de conducerea Universităţii de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi, „având în vedere responsabilitatea socială şi misiunea universităţii în comunitate, coroborat cu modalitatea clasică de examinare pentru învăţământul medico-farmaceutic”.

Astfel, pentru a putea participa la sesiunea de examene din perioada 29 mai-19 iunie, studenţii trebuie să prezinte certificatul de vaccinare, inclusiv cu prima doză, un test PCR negativ, nu mai vechi de 72 de ore, un test antigen rapid, nu mai vechi de 24 de ore, sau o adeverinţă din care să rezulte că se află între a 15-a şi a 90-a zi ulterioară confirmării infectării cu Sars-Cov-2.

Aceste documente trebuie prezentate de studenţi înaintea fiecărui examen.

Responsabile de verificarea documentelor sunt cadrele didactice examinatoare.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici