Sorin Cîmpeanu: Şcolile pot cere singure intrarea în online. Resping fuga de răspundere

  • Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a făcut luni precizări despre trecerea în online a şcolilor.
  • Există două reguli de bază referitoare la îmbolnăviri, dar dincolo de acestea şcolile pot cere singure suspendarea prezenţei: „Resping categoric fuga de răspundere din partea directorilor”.
844 afișări
Imaginea articolului Sorin Cîmpeanu: Şcolile pot cere singure intrarea în online. Resping fuga de răspundere

Sorin Cîmpeanu: Şcolile pot cere singure intrarea în online. Resping fuga de răspundere

În cele 17.632 de şcoli din România există două reguli generale, „uşor înţelese”, spune Cîmpeanu, după o videoconferinţă cu inspectorii şcolari.

Conform celor două reguli, la apariţia unei îmbolnăviri într-o clasă, se suspendă activitatea în clasa respectivă. A doua regulă prevede că dacă activitatea este suspendată într-un număr de clase egal cu cel puţin jumătate din numărul total al claselor din şcoală, se intră în online.

Pe de altă parte, există două articole care reglementează situaţiile specifice, „mult diferite de la şcoală la alta, de la un judeţ la altul”.

„Situaţia este diferită între o şcoală dintr-o localitate în care rata de infectare este 6,1 la mie şi o şcoală dintr-o localitate cu o rată de infectare de 18, 19 sau 20 la mie. Situaţia este diferită la şcolile unde avem un caz de carantinare la cadrele didactice sau niciun caz faţă de situaţia în care avem 10 - 15 cazuri de îmbolnăvire. Aceste lucruri pot fi cunoscute doar la nivelul şcolii. Situaţia este diferită într-o şcoală în care clasele au puţini elevi, în care se învaţă într-un singur schimb şi într-o şcoală în care se învaţă în trei schimburi, în clase cu mulţi elevi”, spune ministrul.

Astfel, există posibilitatea trecerii în online a oricărei şcoli din România dacă există solicitare de la conducerea şcolii, „singura capabilă să cunoască realităţile din această şcoală”.

Solicitarea se trimite către Inspectoratul Şcolar: „din lipsă de resurse, nu ai suficiente cadre didactice pentru că sunt în carantină sau sunt infectate, deci nu pot veni la şcoală cu prezenţă fizică; rata de infectare este atât de mare în localitate încât o mare parte din părinţi îşi exprimă îngrijorarea şi refuză să îşi trimită copiii la şcoală - este o situaţie. Inspectoratele vor aproba aceste solicitări”.

O altă situaţie este când solicitarea se face în baza articolului 6, alineatul 9, caz în care este nevoie de avizul DSP şi de hotărârea Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă.

„În concluzie, toate inspectoratele şcolare judeţene au înţeles în urma acestei conferinţe modul în care trebuie să aplice prevederile ordinului comun Ministerul Educaţiei - Ministerul Sănătăţii. Resping categoric acea fugă de răspundere - manifestată în puţine situaţii, dar manifestată - din partea unor directori de şcoli care, neînţelegând că atunci când eşti directorul unei şcoli ţi-ai asumat responsabilitatea gestionării situaţiei din această şcoală, aşteaptă la nivel uniform o decizie centralizată care nu poate fi luată tocmai din cauza condiţiilor diferite”, a spus ministrul.

Cîmpeanu a precizar că cererile trimise până acum la nivelul Capitalei vor fi analizate marţi.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici