Sorin Pantiş, acuzat că ar fi folosit documente false pentru majorarea capitalului social al ICA

Fostul ministru al Comunicaţiilor, Sorin Pantiş, este acuzat că, în calitate de director executiv al Grivco, ar fi întocmit şi folosit un document fals pentru "a susţine nereal" majorarea capitalului social al Institutului de Cercetări Alimentare (ICA).

952 afișări
Imaginea articolului Sorin Pantiş, acuzat că ar fi folosit documente false pentru majorarea capitalului social al ICA

Sorin Pantiş, acuzat că ar fi folosit documente false pentru majorarea capitalului social al ICA (Imagine: Mediafax Foto)

În ordonanţa de extindere a cercetărilor în dosarul privind privatizarea ICA - în care sunt vizaţi liderul PC Dan Voiculescu şi conducerea institutului - se arată necesitatea extinderii sau schimbarea încadrărilor juridice aplicate unora dintre cei cercetaţi, în baza probelor adunate în timpul anchetei.

Astfel, din document reiese faptul că în anul 2004, când Sorin Pantiş era director general executiv al SC "Grupul Industrial Voiculescu şi compania (Grivco)" SA Bucureşti, a întocmit, împreună cu directorul ICA, Gheorghe Mencinicopschi, un proces-verbal de predare-primire în care au atestat nereal faptul că, la data de 30 martie 2004, Grivco a predat institutului un cromatograf gaz-lichide şi un spectrometru cu absorbţie atomică, obiecte ce ar fi reprezentat îmbunătăţiri aduse de societate după privatizarea ICA.

Contractul de furnizare a acestor echipamente are numărul 124 şi a fost încheiat în 9 martie 2004 cu societatea "Mecro System" SRL Bucureşti, acestea fiind importate în 26 aprilie 2004 şi respectiv 6 mai 2004. Predarea lor efectivă către ICA a avut însă loc abia în 23 iunie 2006, adică la mai bine de doi ani de la întocmirea procesului-verbal.

Sorin Pantiş s-ar fi folosit de acest document fals pentru "majorarea capitalului social al ICA SA Bucureşti prin aportul în natură a acţionarului majoritar Grivco SA Bucureşti". Concret, în cazul lui Pantiş ar fi vorba de un caz de fals legat de procesul verbal nereal.

Contractul de privatizare al ICA prevedea obligativitatea participării Grivco la capitalul social al institutului.

"Învinuiţii Mencinicopschi Gheorghe - în calitate de director general al SC Institutul de Cercetări Alimentare SA Bucureşti - şi Pantiş Sorin - în calitate de director general executiv al SC «Grupul Industrial Voiculescu şi compania (Grivco)» SA Bucureşti au întocmit în fals, iar ultimul din cei doi a folosit acest înscris la Oficiul Registrului Comerţului de pe lângă Tribunalul Bucureşti pentru înscrierea menţiunilor referitoare la majorarea capitalului social al ICA SA Bucureşti prin aportul în natură a acţionarului majoritar Grivco SA Bucureşti", se arată în ordonanţa de extindere a cercetărilor.

La începutul lunii octombrie, Sorin Pantiş a fost audiat la DNA, el declarând că a fost chemat în calitate de învinuit şi este acuzat de complicitate la corupţie şi de fals intelectual privind privatizarea ICA.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici