Sorina Pintea: Ministrul nu poate acoperi incompetenţa unora din spitale/ Ce modificări cere pentru Registrul de Transplant

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat că ea nu poate acoperi incompetenţa unor manageri din anumite spitale şi că acest lucru nu face parte din fişa postului niciunui ministru, în contextul în care în spaţiul public s-a vehiculat ideea blocării posturilor în sistemul sanitar.

594 afişări
Imaginea articolului Sorina Pintea: Ministrul nu poate acoperi incompetenţa unora din spitale/ Ce modificări cere pentru Registrul de Transplant

Sorina Pintea: Ministrul nu poate acoperi incompetenţa unora din spitale. Nici nu cred că este în fişa postului

Sorina Pintea a precizat, miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă că ministrul nu poate acoperi incompetenţa anumitor manageri de spital, în contextul în care multe posturi vacante nu sunt scoase la concurs din motive de organizare internă.

„Am întâlnit manageri care mi-au spus că nu-i lasă directorii financiari. Repet, ministrul nu poate acoperi incompetenţa unora. Nici nu cred că este în fişa postului unui ministru acest lucru. Avem cadrul legal, avem buget şi lucrurile nu se respectă”, spune ministrul.

Sorina Pintea a mai spus că speculaţiile despre blocarea posturilor în sistemul sanitar se infirmă, întrucât această situaţie nu există.

„S-a discutat despre blocarea posturilor în sistemul sanitar. Nu există. Anul trecut funcţiona regula doi la unu pentru spitalele din subordinea Ministerului Sănătăţii, dar nu pentru spitalele din subordinea autorităţilor locale, anul acesta nu mai există această regulă, deci atâta vreme cât un post este vacantat având în vedere că bugetele sunt aprobate, posturile se pot scoate la concurs”, a declarat ministrul.

Sorina Pintea vrea ca gestionarea Registrului Naţional de Transplant să treacă la STS

 

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat că a propus consiliului ştiinţific ca serverele şi softul Registrului Naţional de Transplant să fie plasate în custodia STS pentru a fi eliminate orice discuţii vizavi de SRL-urile care gestionează acest aspect.

Sorina Pintea a declarat, miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă organizate la Ministerul Sănătăţii că a venit cu propunerea spre consiliul ştiinţific ca gestionarea Registrului Naţional de Transplant să treacă în administrarea STS de la SRL-uri.

„Am propus şi consiliul ştiinţific aprobat ca gestionarea Registrului Naţional de transplant - serverele şi softul să fie în custodia STS ca să nu mai existe nicio discuţie vizavi de SRL-urile care gestionează aceste lucruri” , a spus ministrul.

Ministrul Sănătăţii a precizat şi că nu există niciun motiv valid pentru care o persoană, parte din Agenţia de Transplant, să poată avea acces la registrele regionale, însă publicarea pe site a criteriilor de alocare este una esenţială.

„Pe de altă parte aceste registre regionale sunt gestionate de acel coordonator, iar pacientul are o parolă şi poate să intre oricând să vadă care este statusul dosarului său. Dar publicarea criteriilor de alocare pe site pentru mine este esenţială. Criteriul urgenţei primează. Aceste criterii de alocare în ceea ce priveşte registrul, eu am optat să fie preluat de STS, vom avea o discuţie în acest sens”, a conchis Sorina Pintea. 

Pintea: Am publicat Ordinul de ministru care va elimina angajările ce nu vizează meritocraţia

 

Sorina Pintea a precizat, miercuri, că a fost publicat în Monitorul Oficial un nou Ordin de ministru care face referire la exercitarea profesiei de medic stomatolog sau farmacist în România. Ea a spus că scopul este eliminarea angajărilor pe bază „de orice altceva în afară de meritocraţie”.

Ministrul a spus că publicarea noului Ordin vine să contraatace situaţia neplăcută prin care angajările din anumite unităţi medicale se fac şi pe alte criterii decât cele ale competenţei şi meritului.

„Publicarea acestui Ordin şi elaborarea acestei metodologii este un răspuns la întrebările pe care de foarte mulţi ani le adresăm tuturor sindicatelor, spitalelor astfel încât să eliminăm angajările pe bază de orice altceva în afară de meritocraţie”, a conchis ministrul.

Potrivit aceleiaşi surse, miercuri a fost publicat în Monitorul Oficial Ordinul de ministru care face referire la exercitarea profesiei de medic stomatolog sau farmacist în România, atât în unităţile medicale publice, cât şi în cele private, urmând ca în curând să fie publicată în transparenţă decizională şi Legea profesiilor medicale.

„Astăzi (miercuri, n.r.) a apărut în Monitorul Oficial publicat Ordinul de ministru 895 privitor la exercitarea profesiei de medic stomatolog sau farmacist pe teritoriul României. De asemenea, în zilele următoare vor fi publicate în transparenţă decizională Legea profesiilor medicale, precum şi acea metodologie de organizare a concursurilor pentru medicii şi personalul medical , metodologie care are la bază un singur criteriu-meritocraţia”, a spus Sorina Pintea.

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea a declarat că tot miercuri, Legea 282 din 2015 privind organizarea de transfuzie sanguină a fost modificată şi că aceste schimbări vizează implementarea cerinţelor directivelor europene în contextul facilitării creşterii nivelului de Securitate transfuzională, asigurării optime a tratamentului şi organizarea unui sistem naţional de hemovigilenţă funcţional.

„Am discutat zilele trecute despre modificarea Legii 282 din 2015 privind organizarea activităţii de transfuzie sanguină. În acest moment, aceste modificări pe care le-am promis se află în transparanţă decizională, iar schimbările preconizate se referă la implementarea cerinţelor directivelor europene, la crearea cadrului legale pentru dezvoltarea şi implementarea unui sistem informatic care să asigure transabilitate de la venă la venă, despre asigurarea creşterii nivelului de securitate transfuzională, asigurarea utilizării optime şi a raţionale a tratamentului transfuzional, organizarea unui sistem naţional de hemovigilenţă funcţional, precum şi alte lucruri care vor duce la îmbunătăţirea activităţii de transfuzie sanguină”, a spus ministrul Sănătăţii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici