Spitalul Clinic de Urgenţă Timişoara, amendat pentru nereguli la gestionarea deşeurilor medicale

Garda Naţională de Mediu (GNM) a sancţionat cu amenzi în valoare totală de 190.000 de lei Spitalul Clinic de Urgenţă Timişoara şi două societăţi care se ocupă de gestionarea deşeurilor din Arad, în urma unor controale tematice în judeţele Timiş şi Arad, informează instituţia.

301 afişări
Imaginea articolului Spitalul Clinic de Urgenţă Timişoara, amendat pentru nereguli la gestionarea deşeurilor medicale

Spitalul Clinic de Urgenţă Timişoara, amendat pentru nereguli la gestionarea deşeurilor medicale (Imagine: Lucian Muntean/Mediafax Foto)

În perioada 10-12 aprilie, Garda Naţională de Mediu a continuat acţiunile de verificare şi control la obiectivele care gestionează deşeuri periculoase de natură medicală, provenite de la unităţile medicale, în judeţele Timiş şi Arad.

Toate unităţile verificate în cadrul acestei acţiuni au fost sancţionate de către comisarii GNM.

La Spitalul Clinic de Urgenţă Timişoara, sunt sterilizate permanent deşeuri medicale în incinta spitalului, deşi unitatea nu deţine o autorizaţie de mediu prin care această activitate să fie reglementată, au constatat comisarii GNM. Totodată, colectarea deşeurilor medicale de pe secţiile medicale se face deficitar, în sensul că la locul de depozitare temporară (subsol) au fost constatate grămezi de deşeuri.

În urma constatărilor, comisarii GNM au amendat spitalul cu 80.000 de lei şi au stabilit măsuri cu termen, printre care: respectarea obligativităţii de a face analize la deşeurile tratate termic din care să rezulte că nu prezintă potenţial infecţios, înainte de eliminare, introducerea în evidenţa gestiunii deşeurilor şi deşeurile rezultate în urma sterilizării în instalaţia proprie, realizarea dezinfecţiei apelor uzate provenite de la secţiile medicale.

Deşeurile medicale generate de Spitalul Clinic de Urgenţă Timişoara sunt preluate de către firma SC IF Tehnologii SRL Cluj, în vederea eliminării la punctul de lucru din Arad. Acolo se desfăşoară activităţile "tratarea şi eliminarea deşeurilor periculoase". Din analiza obligaţiilor stabilite prin autorizaţia de mediu deţinută de această societate, echipa de control a constatat încălcarea anumitor obligaţii cu referire la regimul deşeurilor periculoase, transportul deşeurilor periculoase, respectiv modul de evidenţă al gestiunii deşeurilor.

În acest caz, au fost stabilite ca măsuri: schimbarea/repararea recipientelor de colectare, transport deşeuri medicale, interzicerea introducerii în procesul de tratare termică a deşeurilor medicale din categoria deşeuri anatomo-patologice, care trebuie eliminate obligatoriu prin incinerare, interzicerea eliminării deşeurilor medicale netratate la depozitul de deşeuri municipal Arad, respectarea duratei de 24 de ore pentru transportul şi eliminarea finală a deşeurilor medicale infecţioase, comisarii GNM au aplicat două sancţiuni contravenţionale în valoare cumulată de 70.000 de lei la punctul de lucru din Arad al societăţii clujene.

La depozitul de deşeuri SC ASA Servicii Ecologice SRL Arad, s-a constatat că nu este respectată prevederea potrivit căreia "deşeurile periculoase stabilizate sunt acceptate pe depozitele pentru deşeurile nepericuloase, dacă îndeplinesc criteriile specifice corespunzătoare prevederilor legale şi dacă pot fi depozitate în celule separate faţă de deşeurile biodegradabile". Constatările efectuate în teren au relevat lipsa acestei celule separate. De asemenea, deşeurile medicale tratate termic provenite de la operatorii economici care desfăşoară activităţi de eliminare erau incluse în masa deşeurilor menajere, fără a fi solicitate analizele necesare pentru a stabili dacă aceste deşeuri au fost tratate corespunzător, înainte de a fi acceptate în depozit.

În urma cercetărilor efectuate pe trasabilitatea deşeurilor între societăţile IF Tehnologii SRL Cluj şi ASA Servicii Ecologice S.R.L. Arad, echipa de control a GNM a constatat faptul că se schimbă încadrarea deşeului de la expeditor la destinatar, în scopul îngreunării verificărilor.

Comisarii GNM au stabilit mai multe măsuri pentru operatorul depozitului şi l-au amendat cu 40.000 de lei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici