Spitalul Colţea, concluzia anchetei: Medicul electrocutat nu a fost instruit. Reacţia lui Marian Stamate: ”E halucinant, e mascarea oricărei realităţi”

Medicul care s-a electrocutat la Spitalul Colţea din Capitală nu a fost instruit pentru utilizarea echipamentului, potrivit concluziilor anchetei desfăşurate de Agenţia Naţională a Medicamentului, Marian Stamate declarând, pentru MEDIAFAX, că raportul i se pare "halucinant".

970 afișări
Imaginea articolului Spitalul Colţea, concluzia anchetei: Medicul electrocutat nu a fost instruit. Reacţia lui Marian Stamate: ”E halucinant,  e mascarea oricărei realităţi”

Spitalul Colţea, concluzia anchetei: Medicul electrocutat nu a fost instruit. Reacţia lui Marian Stamate: ”E halucinant, e mascarea oricărei realităţi” (Imagine Elvira Gheorghita / Mediafax Foto)

Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale (ANMDM) notează, în concluziile anchetei desfăşurate la unitatea sanitară din Capitală, că echipamentul era funcţional, dar că medicul care l-a folosit nu ar fi fost instruit.

"Cordonul de legatură dintre portelectrod şi echipamentul de electrochirurgie cu curenţi de înaltă frecvenţă era secţionat la îmbinarea cu portelectrodul, fără însă a se constata topirea izolaţiei cablului şi nici a se simţi miros de arsură electrică. De menţionat este faptul că accesoriile implicate în incident au fost accesorii reutilizabile, aparţinând spitalului. Nu s-a făcut dovada respectării cerinţei privind nominalizarea unei persoane cu responsabilităţi în ceea ce priveşte respectarea instrucţiunilor de utilizare şi respectiv, de verificare vizuală a integrităţii echipamentelor şi de efectuare a testelor necesare înainte de utilizarea acestora. Nu s-a făcut dovada instruirii medicului care a utilizat echipamentul Electrocauter GN300 şi a reclamat incidentul", se arată în comunicatul de presă al Agenţiei Naţionale a Medicamentului, remis MEDIAFAX.

Medicul Marian Stamate a declarat, pentru MEDIAFAX, că nici măcar nu a fost audiat, ca să-şi spună punctul de vedere.

"E halucinant, e mascarea oricărei realităţi faptice. În momentul în care nu a fost gasită vinovată instituţia şi nici serviciul tehnic, adică a fost găsit vinovat tot medicul, ce credeţi că se va întâmpla? Conducerea rămâne pe loc cu aceeaşi competenţă şi cu aceeaşi bunăvoinţă faţă de pacienţi şi de personalul medical. Probabil că sunt în stare să instituie o comisie de disciplină împotriva personalului medical pentru că au electrocutat pacientul. În tot cazul, comisia internă de anchetă a spitalului şi-a încheiat cercetările şi a emis concluzia fără să fiu audiat eu sau ceilalţi medici care au fost acolo. În rest, lucrurile rămân ca până acum, nu o să se schimbe nimic", a declarat, pentru MEDIAFAX, medicul Marian Stamate.

Conducerea Spitalului Colţea din Capitală a demarat, la sfârşitul lunii iulie, o anchetă internă după ce un medic, un rezident şi un pacient au fost electrocutaţi în sala de operaţii.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici