Spitalul de Urgenţă din Galaţi devine centru regional pentru tratamentul bolnavilor de cancer

Spitalul de Urgenţă din Galaţi devine, de luni, centru regional de radioterapie, după o investiţie de peste 15 milioane de lei în inaugurarea noii secţii şi a acceleratorului liniar de particule, aparat ce a primit avizul de funcţionare al Comisiei Europene de Control al Activităţii Nucleare din Viena.

733 afișări
Imaginea articolului Spitalul de Urgenţă din Galaţi devine centru regional pentru tratamentul bolnavilor de cancer

Sursa: Google Streetview

Secţia de Radioterapie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Galaţi a fost extinsă şi modernizată, printr-o investiţie a Consiliul Judeţean Galaţi care a reuşit să acceseze o finanţare europeană.

Acceleratorul liniar de particule, care a primit avizul de funcţionare de la Comisia Europeană de Control a Activităţii Nucleare din Viena a fost amplasat în subsolul spitalului, într-un buncăr special amenajat, peste care s-a construit o clădire nouă, care separă circuitele de intrare şi ieşire ale bolnavilor de la terapie, astfel încât pacienţii din spital şi cei care vin din exterior să aibă culoare distincte de acces la accelerator.

„Este o investiţie care salvează vieţi. Bolnavii de cancer pot beneficia acum de aceleaşi condiţii de tratament ca în marile centre de la Bucureşti, Cluj sau Iaşi. Suntem singurii din această zonă a ţării care pot trata cancerul cu ajutorul acceleratorului liniar de particule şi este pentru prima oară când Galaţiul dispune de echipamente de ultimă generaţie pentru tratarea acestei cumplite maladii.

Acceleratorul liniar de particule creşte foarte mult şansele de vindecare şi nu iradiază tot corpul, ci acţionează precis doar asupra tumorii”, a declarat Costel Fotea, preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi.

Potrivit acestuia, o şedinţă de tratament la acceleratorul liniar de particule durează doar un minut, însă schema de tratament presupune mai întâi examinarea bolnavului cu ajutorul computerului tomograf şi elaborarea indicilor de iradiere de către medicii specialişti.

„Este o procedură complexă şi care se poate întinde pe parcursul mai multor zile, dar care este extrem de importantă pentru un tratament eficient”, a mai spus Fotea.

Dezvoltarea centrului regional de radioterapie a presupus consolidarea şi amenajarea buncărului unde se află acceleratorul liniar de particule, achiziţionarea tuturor echipamentelor medicale necesare pentru tratarea cancerului, construirea unui corp de clădire nou şi achiziţia de echipamente IT şi mobilier medical.

Noul corp de clădire al secţiei de Radioterapie are sală de recepţie, cabinete medicale, salon pentru spitalizare de zi, astfel încât pacienţii să aibă condiţii moderne şi confortabile de tratament.

Valoarea totală a investiţiei este de 15.883.707 lei.

Primul pacient care va beneficia de aparatura revoluţionară este Năstase Marian, în vârstă de 64 de ani, care a fost diagnosticat cu o tumoare la prostată, iar acum va face radioterapie.

„Ar fi fost o cheltuială mare să plec în alt judeţ. Este o bucurie mare că avem un astfel de aparat aici, la Galaţi, să lungească şi nouă viaţa. Este o bucurie mare pentru mine şi familia mea”, a spus pacientul.

Centrul regional de radioterapie va deservi cel puţin patru judeţe, respectiv Galaţi, Brăila, Vrancea şi Tulcea.

În evidenţa oncologică a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Galaţi se află 17.000 de pacienţi, dintre care 1.420 sunt cazuri apărute anul acesta, cu 345 mai mult faţă de 2018. Cele mai frecvente cancere sunt cele de sân, bronho-pulmonare, colo-rectale şi de prostată.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici