Spitalul Judeţean de Urgenţă: Doar 30% din finanţarea necesară tratamentului HIV/SIDA se asigură în Suceava

Directorul medical al Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Suceava, medicul Tiberius Brădăţan, a declarat, luni, că finanţarea pentru tratamentul pacienţilor cu HIV/SIDA din judeţul Suceava, alocat prin programul naţional, asigură doar 30 la sută din necesarul estimat.

92 afișări
Imaginea articolului Spitalul Judeţean de Urgenţă: Doar 30% din finanţarea necesară tratamentului HIV/SIDA se asigură în Suceava

Spitalul Judeţean de Urgenţă: Doar 30% din finanţarea necesară tratamentului HIV/SIDA se asigură în Suceava (Imagine:Shutterstock)

Brădaţan a declarat corespondentului MEDIAFAX că suma anuală necesară pentru tratamentul pacienţilor cu HIV/SIDA din judeţul Suceava este de 6 milioane de lei, iar prin programul naţional de sănătate derulat de Ministerul Sănătăţii s-au alocat 1,8 milioane de lei, ceea ce reprezintă doar aproximativ 30 la sută din necesar.

El a precizat că, în prezent, în farmacia spitalului au fost achiziţionate medicamentele pentru tratamentul pacienţilor HIV/SIDA în sumă de 175.165 de lei, iar în zilele următoare va fi completat stocul.

"Avem promisiunea Ministerului Sănătăţii că va fi asigurată integral suma necesară prin programul naţional HIV/SIDA", a spus directorul medical al SJU Suceava, precizând că spitalul s-ar încadra cu asigurarea tratamentului pacienţilor dacă s-ar aloca integral suma necesară estimată.

El a mai spus că în evidenţele SJU Suceava figurează 160 de pacienţi cu HIV/SIDA care se află în tratament, iar alţi 17 fie au refuzat să primească medicaţia specifică, fie se află într-un stadiu de evoluţie a bolii care nu necesită încă tratament.

Potrivit unui comunicat al Uniunii Naţionale a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA), de peste două luni pacienţii seropozitivi din Suceava trataţi în cadrul Programului Naţional de Tratament HIV/SIDA au fost nevoiţi să îşi întrerupă terapia, din cauza faptului că spitalul nu a mai putut să le asigure tratamentul antiretroviral necesar.

În luna decembrie 2013, spitalul a rămas fără fonduri şi fără tratament, fiind singurul judeţ în care s-a înregistrat această situaţie, arăta organizaţia.

Primele fonduri pe Programul HIV au ajuns la Suceava la sfârşitul lunii ianuarie 2014, dar nici aceste nu au rezolvat situaţia, pentru că autorităţile locale s-au lovit de o altă problemă: bugetul alocat de către Ministerul Sănătăţii pentru primul trimestru asigură doar 43 la sută din necesarul unei luni de tratament, spune UNOPA citând surse din spital.

UNOPA a cerut date de la toate DSP-urile şi spitalele din ţara care tratează pacienţi seropozitivi, iar răspunsurile arată "o situaţie critică a modului în care se desfăşoară Programul Naţional de Tratament HIV/SIDA".

"Problema pleacă de la Ministerul Finanţelor şi de la modul cum a fost alocat bugetul programelor naţionale de sănătate gestionate de Ministerul Sănătăţii. Pentru primul trimestru practic nu a fost alocat buget pentru aceste programe, ceea ce s-a alocat acoperă doar plată creditelor de angajament din trimestrul IV al anului 2014. Există fonduri bugetate în trimestrele celelalte ale anului 2014, care ar acoperi cam cinci luni de tratament pentru pacienţi la un necesar real", mai arată UNOPA.

În mai multe judeţe tratamentul se termină în aceste zile şi spitalele spun că nu mai pot face comenzi din cauza că legea le interzice să facă comenzi în contul fondurilor alocate pentru alte trimestre, semnalează în continuare organizaţia. Din răspunsurile primite de UNOPA până acum din teritoriu, judeţele Galaţi, Hunedoara, Vaslui, Cluj, Prahova, Dolj sunt în pericol de a nu mai putea asigură tratamentul.

Ministerul Sănătăţii, prin reprezentanţii lui, spune, pe de altă parte, că spitalele pot face comenzi şi nu ar trebui să fie o problemă trimestrializarea, mai arată UNOPA.

Potrivit organizaţiei, spitalele trebuie să cheltuie tot bugetul alocat pentru 2014 în primele şase luni ale anului, în speranţa că la rectificarea bugetară se va suplimenta bugetul.

Totuşi, tot din răspunsurile primite de organizaţie, reiese că mai multe judeţe au confirmat că nu au probleme, că vor face comenzi şi vor asigura tratamentul continuu până în luna iunie.

"Cerem Guvernului Romaniei si personal prim-ministrului Victor Ponta să găsească imediat soluţii pentru asigurarea tratamentului în toate judeţele ţării. Ştim că de la înălţimea Ministerului Finanţelor se văd numai cifrele, dar atragem atenţia celor de acolo că în spatele lor sunt oameni, mii de oameni disperaţi, a căror viaţă depinde de modul responsabil sau iresponsabil în care autorităţile le bugeteaza tratamentul. UNOPA va sprijini toţi pacienţii care vor să tragă la răspundere vinovaţii pentru lipsa tratamentului", a declarat Iulian Petre, director executiv UNOPA.

În România, la data de 31 decembrie 2013 erau înregistraţi 12.273 de pacienţi infectaţi cu HIV, din care peste 10.000 în evidenţă activă, peste 8.000 din aceştia din urmă fiind în tratament antiretroviral.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici