Spitalul Judeţean Galaţi: Pacienţii morţi din cauza infecţiei intraspitaliceşti nu aveau şanse la internare

Conducerea Spitalului Judeţean Galaţi unde există un focar de infecţie nosocomială, iar doi pacienţi au murit, altul fiind în stare gravă, contaminaţi cu acinetobacter, susţine că infecţia "nu a fost determinantă" în cazul bolnavilor şi că starea de comă în care se aflau "ar fi dus oricum la deces".

454 afișări
Imaginea articolului Spitalul Judeţean Galaţi: Pacienţii morţi din cauza infecţiei intraspitaliceşti nu aveau şanse la internare

Spitalul Judeţean Galaţi: Pacienţii morţi din cauza infecţiei intraspitaliceşti nu aveau şanse la internare (Imagine: Shutterstock)

"Infecţia nu a fost esenţială, determinantă, starea comatoasă a celor doi pacienţi ducea oricum la deces", a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, directorul medical al Spitalului Judeţean Galaţi, Dorel Firescu.

El a susţinut că neurochirurgii au făcut "acte de eroism" în cazul acestor pacienţi, care la internare "nu aveau nicio şansă".

De asemenea, Firescu a spus că cei trei pacienţi au fost monitorazţi tot timpul şi s-au aflat sub tratament cu antibiotice.

"Din păcate, acinetobacter, care populează serviciile de terapie intensivă din toată lumea, s-a fixat pe aceşti bolnavi cu sănătatea depreciată", a spus Dorel Firescu, susţinând că nu există motive de panică din cauza acestei bacterii foarte răspândite în spitalele din lume.

Miercuri dimineaţă, la Galaţi au ajuns reprezentanţi ai Institutului Naţional de Sănătate Publică.

"S-a înfiinţat deja o comisie care va verifica situaţia. În acelaşi timp, la Galaţi a ajuns deja reprezentantul Institutului Naţional de Sănătate Publică Iaşi Angela Romaniuc şi este aşteptat şi un reprezentant al Ministerului Sănătăţii", a declarat reprezentantul DJSP Galaţi, dr. Valentin Boldea, precizând că au fost prelevate 30 de probe de la secţia de neurochirurgie a spitalului gălăţean şi 38 de probe de la blocul operator.

Şeful DJSP Galaţi a explicat că bacteria nu reprezintă un pericol pentru persoanele sănătoase care vizitează spitalul, dar că infecţia este periculoasă pentru cei care au deja o stare de sănătate precară şi organismele slăbite, ei putând fi contaminaţi.

În ceea ce priveşte cei doi pacienţi care au decedat, Boldea a susţinut că este vorba despre cazuri depăşite din punct de vedere medical, cele două persoane fiind deja în stare foarte gravă.

Potrivit directorului Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică (DJSP) Galaţi, bacteria depistată în secţia de neurochirurgie a Spitalului Clinic de Urgenţă "Sfântul Andrei" Galaţi este numită şi "demolatoare de spitale", întrucât în alte ţări singura metodă de a scăpa de acesta a fost demolarea unităţilor medicale.

Doi pacienţi contaminaţi cu acinetobacter la Spitalul Judeţean "Sfântul Andrei" din Galaţi, unde a fost depistat un focar de infecţie nosocomială, au murit în unitatea medicală, în timp ce un un al treilea bolnav este în stare gravă.

Cei trei pacienţi au fost contaminaţi cu această bacterie în timp ce erau internaţi la Secţia de neurochirurgie a spitalului.

Ministrul Sănătăţii, Ritli Ladislau, a cerut, marţi, demararea unei anchete suplimentare la Secţia de neurochirurgie a Spitalului Clinic de Urgenţă "Sfântul Andrei" din Galaţi, după apariţia unui focar de infecţii nosocomiale.

Ritli Ladislau a solicitat o anchetă suplimentară din partea Ministerului Sănătăţii, o echipă de control a ministerului urmând să plece la Galaţi pentru a evalua situaţia de la secţia unităţii sanitare.

Potrivit reprezentanţilor Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Galaţi, la Spitalul de Urgenţă "Sfântul Andrei" din Galaţi s-a decis limitarea accesului vizitatorilor şi s-a impus realizarea unei dezinfecţii în secţiile spitalului şi o limitare a numărului de operaţii.

Acinetobacter baumanii este o bacterie întâlnită de obicei în infecţiile intraspitaliceşti, una dintre surse fiind aparatele de aer condiţionat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici