Sportiv român cu deficienţe de vedere, campion mondial la escaladă

Cosmin Candoi a terminat pe primul loc la Campionatul Mondial de Escaladă din Elveţia, organizat şi pentru sportivii cu deficienţe.

130 afișări
Imaginea articolului Sportiv român cu deficienţe de vedere, campion mondial la escaladă

Sportiv român cu deficienţe de vedere, Campion Mondial la Escaladă

Cosmin Candoi a obţinut la Campionatul Mondial de Escaladă din Elveţia, organizat şi pentru sportivii cu deficienţe – paraclimbing, cea de-a 4-a medalie de aur a sezonului competiţional 2023, la categoria B3 a deficienţilor de vedere. El a obţinut titlul de Campion Mondial şi în 2019, la Campionatul Mondial de Escaladă din Franţa.

„Sunt bucuros că aduc acasă un nou titlu mondial pentru că doar aşa pot demonstra, încă o dată, că este posibil să fii cu adevărat cel mai bun, indiferent de condiţiile fizice, materiale sau de orice altă natură. Scopul meu este să fiu cel mai bun, indiferent dacă pun trasee noi de căţărat la centrele de escaladă pentru copiii cu deficienţe din ţară sau dacă particip la competiţii internaţionale şi îmi reprezint ţara. Aşa suntem toţi cei din Lot. Am înţeles că trebuie să ne depăşim condiţiile de persoane cu dizabilităţi asistate şi să facem trecerea către persoane cu dizabilităţi total independente, capabile nu doar să îşi pregătească micul dejun, ci să cucerească medalii de aur la escaladă sau vârfuri montane, la alpinism”, a declarat Cosmin Candoi, medaliat cu aur la Campionatul Mondial ediţia 2023.

Lotul Naţional de Paraclimbing este format din 6 sportivi Climb Again cu diverse tipuri de deficienţe - de vedere, motorii şi neuromotorii, au cucerit două medalii la Campionatul Mondial de Escaladă din Elveţia.

Clasamentul sportivilor români la Campionatul Mondial de Escaladă din Berna, Elveţia:

Cosmin Candoi - Locul întâi – medalia de aur, Categoria B3
Daniel Andrei - Locul patru Categoria B3
Răzvan Nedu - Locul trei – medalia de bronz, Categoria B1
Alex Benchea - Locul şase, Categoria B1
Adriana Tofan - Locul zece, Categoria B1
Liviu Matei - Locul şase, Categoria RP3

La Campionatul Mondial de Escaladă din Berna, Elveţia, sportivii au fost clasificaţi în funcţie de nivelul de afectare fizică, după cum urmează:

- Sportivii B1 (0-1% câmp vizual) reprezentaţi de Răzvan Nedu, Adriana Tofan şi Alex Benchea.
- Sportivii din categoria B3 (câmp vizual între 5% şi 20%) reprezentaţi de Cosmin Candoi şi Daniel Andrei.
- Liviu Matei a concurat la categoria RP3, categorie dedicată celor cu deficienţe motorii.

Sportivii au fost însoţiţi la Berna de echipa Climb Again formată din Claudiu Miu - antrenor coordonator, Delia Liscan - antrenor şi Andreea Şoavă - instructor.

Asociaţia Climb Again, fondator şi coordonator al echipei de paraclimbing a României, este o organizaţie neguvernamentală afiliată la Federaţia Română de Alpinism şi Escaladă (FRAE), fondată şi condusă de Claudiu Miu, fost campion balcanic de escaladă. Încă din 2014, Climb Again organizează sesiuni gratuite de terapie prin escaladă, kinetoterapie şi consiliere psihologică pentru copii şi tineri cu dizabilităţi: deficienţe de vedere, de auz, tulburare de spectru autist, tulburări neuromotorii, deficienţe asociate.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici