SRI: Afirmaţii ale foştilor procurori Ciurea şi Nastasiu se referă la date clasificate

SRI susţine că o serie de afirmaţii ale foştilor procurori Angela Ciurea şi Ciprian Nastasiu se referă la date clasificate din dosarele instrumentate de Parchet cu sprijinul Serviciului în problematica securităţii economice, iar unele date au fost preluate trunchiat şi interpretate eronat de cei doi.

46 afișări
Imaginea articolului SRI: Afirmaţii ale foştilor procurori Ciurea şi Nastasiu se referă la date clasificate

SRI: Afirmaţii ale foştilor procurori Ciurea şi Nastasiu se referă la date clasificate (Montaj: Mediafax Foto)

"Constatăm că o serie de afirmaţii ale foştilor procurori Angela Ciurea şi Ciprian Nastasiu se referă la date clasificate din dosarele instrumentate de Parchet cu sprijinul Serviciului în problematica securităţii economice. Unele date transmise de SRI pe parcursul cooperării au fost preluate trunchiat şi interpretate eronat de către foştii magistraţi. Acuzaţiile aduse de aceştia instituţiei noastre nu au la bază niciun fel de fapte reale, ci reprezintă speculaţii tendenţioase post-factum ale unor evenimente şi situaţii, care aduc prejudicii de imagine Serviciului Român de Informaţii şi pot afecta interesele de securitate ale României", se arată într-un comunicat al SRI.

Sursa citată subliniază faptul că relaţiile instituţiei cu Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) sunt foarte bune şi se desfăşoară în strictă conformitate cu cadrul normativ în vigoare. În acest sens, art. 12 din Legea 14/1992, privind organizarea şi funcţionarea SRI prevede că "la solicitarea organelor judiciare competente, cadre anume desemnate din Serviciul Român de Informaţii pot acorda sprijin la realizarea unor activităţi de cercetare penală pentru infracţiuni privind siguranţa naţională", activităţi ce se desfăşoară în concordanţă cu prevederile Protocolului de cooperare între SRI şi PICCJ.

În cadrul activităţilor de cooperare - inclusiv cele invocate recent de către foştii magistraţi Ciprian Nastasiu şi Angela Ciurea - nu s-au înregistrat disfuncţii ori nereguli de genul celor prezentate pe unele canale media.

Astfel, aspectele ce ţin de îndeplinirea atribuţiilor SRI în cazul plecării din ţară a lui Omar Hayssam au fost verificate în repetate rânduri de Comisia Comună Permanentă a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii SRI, nefiind identificate încălcări ale cadrului normativ sau ale metodologiilor de lucru, spune SRI.

"Activităţile echipelor operative ale SRI în cazurile desfăşurate în cooperare cu organele de aplicare a legii s-au realizat cu respectarea strictă a competenţelor şi responsabilităţilor ce revin celor două instituţii; cadrele SRI implicate în aceste acţiuni de cooperare au acţionat cu profesionalism, sprijinind activităţile magistraţilor, conform legii; în ceea ce priveşte punerea în aplicare de către SRI a unor autorizaţii de interceptare a comunicaţiilor la solicitarea DIICOT, instituţia noastră a respectat procedurile legale, realitate ce poate fi constatată din analiza documentelor ce au fost înainte Parchetului;
rezultatele acestor activităţi de cooperare se află în prezent pe rolul organelor judiciare, care urmează să se pronunţe, potrivit legii", mai arată SRI.

SRI dezaprobă încercările de atragere a SRI în dispute cu caracter sau substrat electoral şi reafirmă hotărârea de a păstra activitatea instituţiei în limitele neutralităţii şi echidistanţei politice.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici