SRI: Unul dintre cetăţenii străini afiliaţi Al-Qaida avea cunoştinţe de confecţionare a unor bombe

Unul dintre cei doi cetăţeni străini afiliaţi Al-Qaida, reţinuţi pentru că pregăteau comiterea unei acţiuni teroriste pe teritoriul României în perioada sărbătorilor de iarnă, deţine cunoştinţe cu privire la confecţionarea unor dispozitive explozive improvizate, potrivit unui comunicat al SRI.

621 afișări
Imaginea articolului SRI: Unul dintre cetăţenii străini afiliaţi Al-Qaida avea cunoştinţe de confecţionare a unor bombe

SRI: Unul dintre cetăţenii străini afiliaţi Al-Qaida avea cunoştinţe de confecţionare a unor bombe (Imagine: Thomas Dan/Mediafax Foto)

În 5 decembrie, la solicitarea Parchetului Curţii de Apel Bucureşti, o instanţă de judecată i-a declarat persoane indezirabile, în România, pe cetăţenii pakistanezi Ramzan Muhammad (30 de ani) şi Adeel Muhammad (19 ani), pentru raţiuni de securitate naţională pe o perioadă de 15 ani.

"Admite sesizarea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti în contradictoriu cu intimaţii Ramzan Muhammad, Adeel Muhammad şi Inspectoratul General pentru Imigrări. Declară pe numiţii Ramzan Muhammad, cetăţean pakistanez, născut la data de 1.01.1982 în Layyah - Pakistan, fiul lui Muhammad Yousaf şi Salma Bibi, şi Adeel Muhammd, cetăţean pakistanez, născut la data de 4.04.1993 în Layyah - Pakistan, fiul lui Muhammad Khalil şi Asia, ca persoană indezirabilă pentru raţiuni de securitate naţională pe o perioadă de 15 ani. Dispune luarea în custodie publică a străinilor până la îndepărtarea de pe teritoriul României în temeiul art. 97 alin.(3) OUG nr. 194/2002. Cu drept de recurs în termen de 10 zile de la comunicare", a decis Curtea de Apel Bucureşti, care urmează să-şi motiveze soluţia.

Potrivit comunicatului Serviciul Român de Informaţii (SRI), cetăţenii străini Ramzan Muhammad şi Adeel Muhammad pregăteau comiterea unei acţiuni teroriste pe teritoriul României în perioada sărbătorilor de iarnă de către o structură extremistă afiliată ideologic organizaţiei Al-Qaida.

În acest sens, SRI şi celelalte instituţii din cadrul Sistemului Naţional pentru Prevenirea şi Combaterea Terorismului (SNPCT), au monitorizat "acţiunile întreprinse de către membrii structurii aflaţi în ţara noastră, consideraţi «puncte de sprijin», ce se aflau sub coordonare externă, în condiţii de conspirativitate".

"S-a stabilit că aceştia urmau să asigure suport pentru desfăşurarea întregii operaţiuni, relevant fiind şi faptul că unul dintre cei în cauză deţine cunoştinţe cu privire la confecţionarea unor dispozitive explozive improvizate", menţionează comunicatul SRI.

De asemenea, s-au obţinut informaţii potrivit cărora, pentru punerea în aplicare a acţiunii preconizate, s-a încercat cooptarea unor persoane cunoscute ca susţinători ai unor grupări jihadiste, care să acţioneze împreună cu "punctele de sprijin" din România.

Datele şi informaţiile relevante obţinute în caz au fost valorificate, potrivit legii, la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti, care a susţinut în faţa instanţei competente propunerea SRI de declarare ca indezirabili a cetăţenilor străini Ramzan Muhammad şi Adeel Muhammad implicaţi în activităţi de natură a afecta grav securitatea naţională pe profil antiterorist, evidenţiază comunicatul SRI.

Curtea de Apel Bucureşti a emis miercuri, 5 decembrie, decizia nr. 6.906, prin care cetăţenii străini R.M. şi A.M. au fost declaraţi indezirabili pentru o perioadă de 15 ani.

Urmare a Sentinţei Curţii de Apel Bucureşti, cei doi cetăţeni străini au fost reţinuţi şi luaţi în custodie publică, în vederea îndepărtării de pe teritoriul naţional.

Purtătorul de cuvânt al SRI, Sorin Sava, a declarat joi, pentru MEDIAFAX, că doi cetăţeni străini, cărora nu le-a precizat vârsta sau cetăţenia, au fost implicaţi în pregătirea unor activităţi ale unei structuri afiliate Al Qaida de comitere de acţiuni teroriste pe teritoriul României în perioada Sărbătorilor de iarnă, fiind reţinuţi şi urmând să fie îndepărtaţi din România.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici