Stănculescu, eliberat din penitenciar pentru un an

Tribunalul Militar Teritorial Bucureşti a admis, marţi, cererea lui Victor Athanasie Stănculescu de întrerupere a executării pedepsei de 15 ani la care fusese condamnat şi a dispus ca, timp de un an, acesta să fie liber pentru a-şi rezolva problemele de sănătate, el urmând să fie eliberat imediat.

47 afișări
Imaginea articolului Stănculescu, eliberat din penitenciar pentru un an

Stănculescu, eliberat din penitenciar pentru un an (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

Totodată, instanţa a fixat şi o serie de restricţii pe care Victor Stănculescu trebuie să le respecte. Astfel, acesta nu are voie să părăsească municipiul Bucureşti şi judeţul Ilfov fără acordul instanţei.

El trebuie să se prezinte, ori de câte ori este chemat, la poliţia de pe raza sectorului unde locuieşte şi să nu poarte niciun fel de armă.

Stănculescu a afirmat, la ieşirea din închisoare că nu credea într-o atare soluţie, însă a sperat în ea, arătând că va merge să-şi trateze afecţiunile de care suferă.

Întrebat care e primul loc în care va merge după ieşirea din închisoare, fostul general a răspuns că se va duce direct acasă şi că zilele următoare va merge la un spital de neurologie, dar şi la Spitalul de Urgenţă Floreasca pentru a-şi rezolva problemele de la inimă. În plus, Stănculescu a vorbit şi despre o operaţie de prostată.

Stănculescu a calificat condiţiile din Spitalul Penitenciarului Jilava drept "acceptabile", însă nu pentru un om de vârsta sa, arătând că a împărţit camera cu fostul general Mihai Chiţac, alături de care a fost condamnat.

Fostul general Stănculescu a mai declarat jurnaliştilor care-l aşteptau că, în urmă cu două zile, a împlinit vârsta de 81 de ani. El a subliniat că problemele sale de sănătate sunt evidente, dând exemplu faptul că marţi dimineaţă a avut tensiune de "14 cu 7", iar la consultaţia dinaintea eliberării avea tensiunea "19 cu 10".

Stănculescu a refuzat să dea declaraţii suplimentare şi, fiind aşteptat de câţiva membri ai familiei, s-a urcat în maşina acestora şi a plecat către casă.

 

Decizia poate fi atacă cu recurs în termen de zece zile la Curtea Militară de Apel.

În 16 octombrie 2008, judecătorii instanţei supreme l-au condamnat pe Victor Athanasie Stănculescu la 15 ani de închisoare pentru omor deosebit de grav şi la cinci ani de interzicere a unor drepturi, în dosarul Revoluţiei de la Timişoara. Totodată, el a mai primit şapte ani şi şase luni de detenţie pentru tentativă la omor deosebit de grav, pedeapsa fiind asociată cu patru ani de interzicere a unor drepturi. Prin contopire, Stănculescu trebuie să execute pedeapsa cea mai grea, de 15 ani, la care se adaugă şi pedeapsa degradării militare.

În perioada 17-20 decembrie 1989, la Timişoara, s-au înregistrat 72 de morţi şi 253 de răniţi, prin împuşcare. De asemenea, o femeie a fost călcată de tanc, pe Podul Decebal, iar alte 43 de persoane au fost bătute de către forţele de represiune.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici