Statistică alarmantă: Jumătate din accidentele rutiere din Capitală, din cauza pietonilor. Cei mai mulţi sunt vârsnici

Jumătate din accidentele rutiere grave petrecute în Capitală în anul 2018 şi în prima jumătate a acestui an au fost produse din cauza pietonilor, care nu ar fi respectat regulile. Persoanele cu vârsta de peste 60 de ani au fost vinovate în majoritatea cazurilor.

494 afişări
Imaginea articolului Statistică alarmantă: Jumătate din accidentele rutiere din Capitală, din cauza pietonilor. Cei mai mulţi sunt vârsnici

Statistică alarmantă: Jumătate din accidentele rutiere din Capitală, din cauza pietonilor. Cei mai mulţi sunt vârsnici

Pe parcursul anului 2018, în Capitală au fost înregistrate 569 de accidente grave soldate cu 58 de morţi, 521 de răniţi grav şi 109 răniţi uşor. Principalele cauze care au condus la producerea evenimentelor rutiere au fost traversare neregulamentară, neacordarea priorităţii pietonilor, dar şi neacordarea priorităţii altor maşini.

În jumătate din totalul accidentelor produse anul trecut pe raza municipiului Bucureşti au fost implicaţi pietoni.

“În anul 2018 au fost înregistrate 342 accidente rutiere grave în care au fost implicaţi pietoni, în urma lor 40 de persoane au decedat, 306 au fost rănite grav şi 10 rănite uşor. 176 accidente rutiere grave s-au produs produse din vina pietonilor. În urma acestora 29 persoane au decedat, 147 au fost rănite grav şi două persoane rănite uşor”, se arată într-un răspuns al Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti (DGPMB) la o solicitare a agenţiei de presă MEDIAFAX.

Conform datelor statistice, cele mai multe accidente grave de circulaţie produse din vina pietonilor au fost înregistrate în categoria de vârstă 61-100 de ani.

Cifrele sunt: între 0-30 ani - 29 accidente rutiere grave, 2 persoane decedate, 27 răniţi grav, 1 rănit uşor. Între 31-60 ani - 53 accidente rutiere grave, 4 persoane decedate, 49 răniţi grav, 1 rănit uşor. Între 61-100 ani - 94 accidente rutiere grave, 23 persoane decedate, 71 răniti grav (53% din totalul accidentelor rutiere grave produse din vina pietonilor).

Poliţiştii Brigăzii rutiere din cadrul Poliţiei Capitalei au aplicat anul trecut, pentru indisciplina pietonală 2.8427 de sancţiuni contravenţionale dintre care 4.990 de amenzi, diferenţa constând în avertismente.

Numărul de accidente grave s-a menţinut pe un trend ascendent şi în prima jumătate a acestui an. În primele şase luni din 2019, au fost înregistrate la nivelul Capitalei 300 de accidente rutiere grave soldate cu 24 de persoane decedate, 289 rănite grav şi 66 rănite uşor. Pe primele trei poziţii în clasamentul cauzelor care au condus la producerea accidentelor s-au menţinut traversarea neregulamentară, neacordarea priorităţii pietoni şi neacordarea priorităţii vehiculelor.

Jumătate dintre evenimentele rutiere au avut drept numitor comun pietonii, se arată în răspunsul Poliţiei Capitalei: “au fost înregistrate 152 accidente rutiere grave în care au fost implicaţi pietoni. 13 persoane decedate, 142 rănite grav, 13 rănite uşor. 82 accidente rutiere grave s-au produs din vina pietonilor. În urma acestora, 10 persoane au decedat, 73 au fost rănite grav, o persoană a fost rănită uşor”.

În cele mai multe dintre accidentele grave datorate pietonilor au fost implicaţi bătrânii.

“Între 0-30 ani - 23 accidente rutiere grave, o persoană decedată, 22 răniţi grav, un rănit uşor. În categoria 31-60 ani - 18 accidente rutiere grave, o persoană decedată, 17 răniţi grav. Între 61-100 ani - 41 accidente rutiere grave, 8 persoane decedate, 34 răniţi grav (50% din totalul accidentelor rutiere grave produse din vina pietonilor)”, se arată în răspunsul DGPMB la solicitarea MEDIAFAX.

De la începutul anului 2019 şi până în prezent, poliţiştii Brigăzii Rutiere au aplicat pietonilor 10.318 sancţiuni contravenţionale dintre care 1.384 de amenzi.

Conform unei analize a Brigăzii Rutiere din cadrul Poliţiei Capitalei, realizată la nivelul primelor şase luni ale anului curent, cele mai multe accidente de circulaţie în care au fost implicaţi pietoni s-au produs pe Şoseaua Berceni, Bulevardul Iuliu Maniu şi Şoseaua Pantelimon.

” Un număr ridicat de accidente rutiere grave având ca şi cauză principală neacordarea de prioritate pietonilor au fost înregistrate pe Şos. Berceni şi Calea Giuleşti. De asemenea, cele mai multe accidente rutiere grave având ca şi cauză principală traversarea neregulamentară au fost înregistrate pe Bd. Iuliu Maniu, Şos. Pantelimon, Şos. Olteniţei, Şos. Ştefan cel Mare, Spl. Independenţei, Bd. I.C. Brătianu şi Şos. Alexandriei”.

Conform aceleiaşi analize, cele mai numeroase accidente de circulaţie în care au fost implicaţi pietoni s-au produs în zilele de luni şi marţi, trendul victimizării fiind unul descendent spre finalul săptămânii iar intervalele orare în care s-au petrecut evenimentele rutiere au fost 16.00-17.00, 13.00-14.00 şi 06.00-07.00.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici