Statul alocă pentru medicina dentară în jur de 70 de bani de om pe an

Statul alocă pentru medicina dentară în jur de 70 de bani, pe an, pentru o persoană, iar medicii primesc de la CNAS un plafon de 1.000 lei pe lună pentru tratamente, adică două proteze, a declarat miercuri, vicepreşedintele Uniunii Naţionale a Asociaţiilor Stomatologice, Alexandru Brezoescu.

149 afișări
Imaginea articolului Statul alocă pentru medicina dentară în jur de 70 de bani de om pe an

Statul alocă pentru medicina dentară în jur de 70 de bani de om pe an (Imagine: Mediafax Foto)

"Din păcate medicina dentară este cea mai vitregită. Alocaţia pe cap de locuitor pe an este de 70 de bani. CNAS alocă un plafon pentru tratamentele dentare cabinetelor care sunt în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate în valoare de 1.000 de lei. Din aceşti bani ar putea fi puse două proteze. Dacă nu sunt puse proteze, atunci banii ajung pentru tratarea câtorva carii simple, câteva extracţii şi cam atât", a mai spus Brezoescu.

În acest context, Uniunea Naţională a Asociaţiilor Stomatologice cere Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate să încheie contract de asigurări de sănătate direct cu pacienţii şi nu cu medicii.

"Cred că este cazul ca pacienţii să încheie direct contract cu CNAS şi astfel fiecare om să ştie de ce servicii poate beneficia", a susţinut Brezoescu.

În Capitală sunt 3.900 de medici dentişti şi mai puţin de 10 la sută, respectiv 300 au contract cu CASMB. Dacă ar face toţi contract, atunci plafonul ar scădea şi mai mult ajungând probabil la doi -trei lei, spun medicii.

Totodată, în Bucureşti funcţionează 130 de cabinete şcolare, iar banii alocaţi pentru tratamentele copiilor ajung doar pentru 100.000 de persoane.

În acest context, asiguraţii plătesc serviciile de medicină dentară, deşi ei sunt la zi cu plata către asigurările sociale de sănătate, a precizat preşedintele UNAS, prof. dr. Alexandru Petre.

Medicul a făcut aceste declaraţii în conferinţa care precede cel de-al XII-lea Congres Internaţional UNAS, care are loc în perioada 6-9 octombrie în Capitală.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici