Statutul social este la fel de important ca averea

Îmbunătăţirea statutului social şi câştigarea unei sume de bani provoacă acelaşi răspuns într-o anumită zonă din creier, potrivit unui studiu realizat de o echipă de cercetători americani şi japonezi, publicat în Neuron şi preluat de sky.com.

1278 afișări
Imaginea articolului Statutul social este la fel de important ca averea

Statutul social este la fel de important ca averea (Imagine: Mediafax Foto)

Atât îmbunătăţirea statutului social cât şi câştigarea unei sume de bani stimulează o zonă din creier numit striatum, asociată evenimentelor importante, planificării acţiunilor şi recompenselor.

Descoperirea ar putea explica motivul pentru care statutul social are un impact atât de important asupra comportamentului şi sănătăţii.

Studii anterioare au arătat o relaţie strânsă între statutul social şi sănătate.

Un studiu la care au participat funcţionari din ministerele britanice a scos la iveală faptul că poziţia în ierarhia profesională influenţează riscul de a dezvolta o maladie cardiacă sau de a deceda prematur.

"Studiul nostru indică faptul că recompensa socială care duce la îmbunătăţirea reputaţiei în ochii celorlalţi este procesată într-un mod similar din punct de vedere anatomic şi funcţional ca şi recompensa financiară", au scris cercetătorii.

"Rezultatele reprezintă un pas esenţial în cunoaşterea neuronală a comportamentelor sociale umane", mai spus autorii studiului.

Într-un studiu separat, publicat tot în jurnalul Neuron, cercetătorii de la Institutul naţional de sănătate mintală din Bethesda, Maryland, au descoperit că striatum răspunde similar la perspectiva unei urcări sau coborâri pe scara socială ca şi la cea a câştigării sau pierderii unei sume de bani.

Participanţii la studiu au fost împărţiţi în jucători "superiori" şi "inferiori" şi rugaţi să joace un joc. La cei care au avut rezultate mai bune decât un jucător "superior" s-au activat în creier zonele care controlează planificarea acţiunii şi recompensele, în timp ce la jucătorii care au obţinut rezultate mai proaste decât un "inferior" s-a activat în creier zona asociată frustrării şi durerii emoţionale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici