Steaua lui David pe case şi pe magazine din Paris: în anii 1930, naziştii indicau astfel locaţiile evreilor

Aproximativ 60 de Stele ale lui David au fost pictate noaptea trecută pe faţadele diferitelor case, magazine şi bănci din arondismentul al 14-lea al capitalei Franţei.

4763 afișări
Imaginea articolului Steaua lui David pe case şi pe magazine din Paris: în anii 1930, naziştii indicau astfel locaţiile evreilor

Steaua lui David pe case şi pe magazine din Paris: în anii 1930, naziştii indicau astfel locaţiile evreilor

Parchetul din Paris a anunţat deschiderea unei anchete după descoperirea a aproximativ 60 de Stele lui David, pictate în noaptea de luni până marţi, pe pereţii diferitelor locaţii din arondismentului 14 al capitalei.

Aşa cum au făcut naziştii în anii 1930 în Germania pentru a indica magazinele conduse de evrei, în Parisul din 2023, unii oameni necunoscuţi au folosit Stelele lui David pentru a marca clădirile şi băncile de pe rue du Père-Corentin, rue de la Tombe-Issoire şi rue de la Tombe-Issoire. Sfântul -Yves.

Legea prevede închisoare şi amendă

Ancheta este deschisă pentru „vătămarea proprietăţii altora din cauza originii, rasei, etniei sau religiei acestora”, infracţiune care presupune o pedeapsă maximă de patru ani închisoare şi o amendă de 30.000 de euro.

Primarul arondismentului 14, Carine Petit, condamnă „etichetele antisemite şi rasiste care amintesc de metodele folosite în anii 1930 şi în cel de-al Doilea Război Mondial până la exterminarea a milioane de evrei”.

Serviciile de curăţenie au fost trimise imediat la faţa locului pentru a şterge însemnele. De luni, semne similare au fost găsite în Saint-Ouen, Aubervilliers şi Issy-les-Moulineaux, în afara Parisului.

Municipalitatea Saint Ouen a anunţat că cetăţenii revoltaţi l-au alertat pe primarul Karim Bouamrane cu privire la prezenţa Stelelor lui David gravate pe pereţii casei unui locuitor din cartierul Debain. Primarul Karine Franclet, din Aubervilliers, a declarat că mai multe graffitii antisemite au apărut pe pereţi în weekend.

S-au înmulţit actele antisemite

De la atacul terorist al Hamas din Israel, de pe 7 octombrie, 819 acte antisemite au fost raportate în Franţa, iar forţele de ordine au efectuat 414 arestări.

Numai în zona Parisului, potrivit prefectului Laurent Nuñez, au fost înregistrate peste 200 de acte antisemite. Elie Korchia, avocat şi preşedinte al Consistoriului Israelit din Franţa, deplânge „un climat foarte îngrijorant. Din 7 octombrie a avut loc o explozie de acte antisemite, nu putem să nu fim extrem de vigilenţi. Ne temem că creşterea acestor acte nu se va opri, este foarte îngrijorător”.

Şcolile, sinagogile şi magazinele evreieşti primesc în prezent ameninţări, iar Benjamin Allouche, membru al comitetului executiv al Crif (Consiliul Reprezentativ al Instituţiilor Evreieşti din Franţa), se plânge că „există stres evident şi permanent”. 

De la atacul terorist al islamiştilor Hamas din Israel, guvernul francez a consolidat măsurile de securitate în jurul şcolilor şi sinagogilor, dar teama este că ameninţările la adresa evreilor vor spori în intensitate odată cu operaţiunile militare ale Israelului în Gaza.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici