Ştefania Duminică A PLAGIAT. Comisia de Etică a Universităţii Bucureşti: Disertaţia secretarului de stat, plagiat integral al unei lucrări din 2008. RAPORTUL Comisiei

Lucrarea de disertaţie a Ştefaniei Duminică este "un plagiat integral", "o fotocopie" după o lucrare cu acelaşi titlu din 2008, informează Comisia de Etică a Universităţii Bucureşti (UB), care cere rectoratului UB să propună retragerea titlului de master al secretarului de stat.

1782 afișări
Imaginea articolului Ştefania Duminică A PLAGIAT. Comisia de Etică a Universităţii Bucureşti: Disertaţia secretarului de stat, plagiat integral al unei lucrări din 2008. RAPORTUL Comisiei

Ştefania Duminică (Imagine: Bogdan Iordache/Mediafax Foto)

Raport: Disertaţia Ştefaniei Duminică, un plagiat de forma extremă, masiv şi rudimentar

Disertaţia Ştefaniei Duminică este un plagiat "de formă extremă, masiv şi rudimentar", situaţia fiind una incredibilă: "a luat o lucrare gata făcută şi a schimbat numai numele autoarei cu al său", se arată în raportul Comisiei de Etică a Universităţii Bucureşti.

Mai mult, în raportul privind plagiatul secretarului de stat din Ministerul Educaţiei se precizează că disertaţia este copiată ilicit după o lucrarea de disertaţie din 2008 cu excepţia primelor pagini, 3-7, care sunt "copy-paste" după altă lucrare - "Instruirea asistată de calculator. E-learning şi cursuri on-line" de asist. univ. dr. Theodora Chicioreanu.

"Este o situaţie incredibilă: doamna Ştefania Duminică a luat o lucrare gata făcută şi a schimbat numai numele autoarei cu al său. Redactarea prin copy-paste şi în secţiunile de introducere şi concluzii , cele care ar trebui să dea marca de originalitate a unei lucrari, argumentează clar faptul că avem de a face cu un plagiat de forma extremă, masiv şi rudimentar", se arată în raport.

În raport se menţionează şi că, din punct de vedere al integrităţii academice, plagiatul Ştefaniei Duminică este "o gravă încălcare a unor principii elementare de onestitate, corectitudine în munca de cercetare".

"Doamna Ştefania Duminică a semnat şi o declaraţie pe proprie răspundere, aşa cum cere regulamentul, privind calitatea de autor al unei lucrări originale care apreciem că se impune a fi analizată de către Consiliul Naţional de Etică a Cercetării Ştiinţifice, Dezvoltării Tehnologice şi Inovării, conform legii", se mai menţionează în raportul semnat de preşedintele Comisiei de Etică, prof. dr. Marian Popescu.

 

Comisia de Etică a UB precizează că s-a autosesizat în legătură cu lucrarea de disertaţie "Pagini web în prezentarea elementelor de geografie a României în ciclul primar" a Ştefaniei Duminică, susţinută în 2012 în cadrul Departamentului CREDIS al Universităţii din Bucureşti.

Autoarea este doctorandă la Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei a Universităţiii din Bucureşti, und susţine activităţi de predare în conformitate cu statutul de doctorand, se mai precizează într-un comunicat de vineri.

Comisia informează că a analizat lucrarea Ştefaniei Duminică şi pe cea cu acelaşi titlu de Camelia Voiculescu, susţinută în 2008 în cadrul Departamentului pentru pregătirea personalului didactic al Universităţii Tehnice de Construcţii Bucureşti.

"Lucrarea de disertaţie a doamnei Ştefania Vasilica (Duminică) Voicu este un plagiat integral al lucrării doamnei Camelia Voiculescu. De la Titlu, Cuprins până la Concluziile personale, totul este copiat identic. De fapt, este vorba de o fotocopie a lucrării sursă în care s-au produs câteva modificări minore care trădează efortul superficial de înlăturare a posibilităţii de identificare a lucrării sursă. Raportul Comisiei, anexat acestui Proces verbal, detaliază tehnic plagiatul", concluzionează comisia.

Comisia precizează că s-a pronunţat în unanimitate "în legătură cu acest grosolan atentat la integritatea academică produs printr-o gravă abandonare a simplelor şi bunelor practici academice".

"Comisia de Etică a Universităţii din Bucureşti solicită rectoratului Universităţii din Bucureşti să propună Consiliului Naţional de Etică a Cercetării Ştiinţifice, Dezvoltării Tehnologice şi Inovării să retragă doamnei Ştefania Duminică titlul de master acordat pentru această lucrare de disertaţie. Comisia de Etică este preocupată de faptul că un demnitar al statului, dar membru al comunităţii academice, este într-o gravă culpă care contribuie la decredibilizarea Educaţiei în România. Chiar dacă o lege specială dedicată demnitarilor aflaţi în culpă academică îi sustrage pe aceştia judecării de către comunitatea care le-a acordat titlurile academice, Comisia de Etică atrage atenţia asupra acestui caz care pune sistemul educaţional românesc într-o lumină foarte proastă", se mai arată în comunicat.

Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a declarat joi că a avut mai multe discuţii cu secretarul de stat Ştefania Duminică şi a înţeles că aceasta se va retrage, precizând că demisia este un act personal, iar o eventuală demitere nu ţine de el, ci de Guvern.

Pricopie a spus că, după ce a aflat că secretarul de stat pentru învăţământ preuniversitar Ştefania Duminică ar fi copiat integral lucrarea de masterat, primul lucru pe care l-a făcut a fost să aibă o discuţie cu aceasta.

"Mi-a cerut un răgaz de câteva zile ca să înţeleagă despre ce este vorba, pentru că era vorba despre un lucru care s-a întâmplat cu mai mulţi ani în urmă", a declarat Remus Pricopie, precizând că aceasta a solicitat şi câteva zile de concediu.

Pricopie a mai spus că a avut mai multe discuţii cu secretarul de stat Ştefania Duminică, după ce aceasta a revenit din concediu, şi a înţeles că ar urma să se retragă.

"În urma mai multor discuţii pe care le-am avut, inclusiv atunci când a revenit după cele trei zile de concediu, eu am înţeles că se va retrage şi că-şi va depune demisia. Nu a făcut acest lucru. Demisia nu ţine de mine, este un act personal, aşa cum şi destituirea nu ţine de mine, este un act la nivelul Guvernului. Eu cred că lucrurile se vor rezolva destul de repede", a mai spus Remus Pricopie, după ce a participat la un eveniment organizat de Comitetul Sindical European pentru Educaţie.

Întrebat dacă a avut o discuţie cu Ştefania Duminică şi după declaraţiile făcute de preşedintele Traian Băsescu, Pricopie a spus că de miercuri seară până joi dimineaţă nu a mai discutat despre acest subiect cu secretarul de stat.

"De ieri până azi nu am avut nicio discuţie, ieri am fost la Bruxelles, azi am venit la conferinţă, deci nu am avut nicio discuţie", a mai spus Pricopie.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, că îi cere premierului Victor Ponta revocarea secretarului de stat în Ministerul Educaţiei Ştefania Duminică pentru plagiat, menţionând că ştie că şefului Guvernului o să îi fie greu să sancţioneze astfel o faptă de plagiat.

Şeful statului a arătat că a confruntat cele două lucrări, cea a lui Dumnică şi a colegei care terminase cu patru ani în urmă aceleaşi cursuri pentru masterat, şi nu există niciun dubiu.

"Chiar dacă nu sunt specialist, este bine să o revoce. Ştiu că lui Victor Ponta îi este foarte greu să revoce pe cineva pentru plagiat, pentru că nu s-a autorevocat pe el, pentru plagiat, dar doamna Duminică nu mai are niciun fel de autoritate morală în calitate de hoţ", a spus preşedintele.

Băsescu a mai spus că "Ştefania Duminică a furat, ca şi premierul". "Furt intelectual se numeşte şi este bine să plece din funcţii de demnitate publică", a spus preşedintele.

PNL nu s-a pronunţat, deocamdată, în legătură cu retragerea din Minsiterul Educaţiei Naţionale a secretarului de stat Ştefania Duminică, suspectată că şi-ar fi copiat întreaga lucrare de disertaţie pentru master, potrivit unor surse oficiale.

Comisia de Etică a Universităţii din Bucureşti s-a autosesizat, în 7 februarie, în cazul suspiciunii de plagiat referitoare la lucrarea de disertaţie a Ştefaniei Duminică, ca urmare a semnalării acestei situaţii în mass-media.

"Comisia a declanşat analiza cazului conform regulamentelor în vigoare, respectiv Regulamentul de funcţionare a Comisiei de Etică a Universităţii din Bucureşti, Codul de Etică şi Carta Universităţii din Bucureşti", arată instituţia, într-un comunicat de presă.

Reprezentanţii Universităţii din Bucureşti au anunţat, în 5 februarie, că au fost demarate procedurile interne de analiză a lucrării de masterat a Ştefaniei Duminică, secretar de stat pentru învăţământ preuniversitar.

"Ca urmare a semnalării în mass-media a suspiciunii de plagiat în privinţa lucrării de disertaţie a doamnei Ştefania Duminică, Universitatea din Bucureşti a demarat procedurile interne de analiză a acestui caz", se arată într-un comunicat de presă.

Secretarul de stat Ştefania Duminică ar fi copiat integral lucrarea de masterat din 2012 după o lucrare din 2008, potrivit unor documente prezentate într-o emisiune a postului de televiziune B1. Ştefania Duminică este secretar de stat în Ministerul Educaţiei, lector universitar la Departamentul de formare a profesorilor din cadrul Universităţii din Bucureşti şi profesor de limba şi literatura română în învăţământul preuniversitar.

A absolvit Liceul Pedagogic din Bucuresti, şi-a luat licenţa la Facultatea de Litere a UB şi a făcut un master în management educaţional la Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei a UB, fiind doctorand în cadrul aceleiaşi universităţi, în domeniul Ştiinţele educaţiei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici